Składniki:

Mięso mielone wieprzowo-wołowe

500 gramów

Fix Spaghetti Bolognese Knorr

1 opakowanie

Przecier pomidorowy

700 mililitrów

Ząbki czosnku

2 sztuki

Bułka tarta

3 łyżki

Jajka

2 sztuki

Starty pecorino

3 łyżki

Ser mozzarella

1 sztuka

Natka pietruszki

1 sztuka

Świeżo mielony pieprz

1 szczypta

Oliwa z oliwek

10 mililitrów

Świeża bazylia

1 pęczek

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Serowe pulpeciki w sosie pomidorowym

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso wymieszaj z jajkami, bułką tartą, pecorino, drobno posiekaną mozzarellą i pokrojoną świeżą pietruszką.

Krok 2

W sporym garnku podgrzej oliwę z oliwek razem z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Kiedy się przysmaży, wyjmij go.

Krok 3

Formuj kulki z farszu i obsmaż je po obu stronach na oliwie z czosnkiem.

Krok 4

Kiedy wszystkie pulpety zostaną usmażone, umieść je w rondlu i zalej połączonym z Fixem przecierem pomidorowym.

Krok 5

Gotuj pulpety przez 20 minut na małym ogniu. Przed serwowaniem posyp hojnie siekaną bazylią.

Serowe Pulpeciki w Sosie Pomidorowym

Odkryj sekret włoskiej kuchni domowej w polskim wydaniu! Nasze serowe pulpeciki to prawdziwa eksplozja smaków – soczyste mięso otulone aromatycznym sosem pomidorowym, wzbogacone wyrazistym serem pecorino i delikatną mozzarellą. Każdy kęs to podróż do słonecznej Italii!

Dla kogo?

Idealne danie dla całej rodziny, szczególnie dla miłośników włoskich smaków. Dzieci pokochają soczyste pulpeciki, a dorośli docenią głębię smaku, jaką nadają im dwa rodzaje sera i aromatyczne zioła. To propozycja, która zadowoli nawet najbardziej wymagających domowych smakoszy.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Serowe pulpeciki sprawdzą się zarówno na codzienny obiad, jak i na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Podane z makaronem lub świeżym pieczywem stanowią kompletny posiłek, który z pewnością wywoła uśmiech na twarzach bliskich. To także świetna propozycja na rodzinne spotkania.

Czy wiesz, że?

Połączenie mięsa z serem pecorino to klasyka kuchni rzymskiej. Ten twardy owczy ser nadaje pulpecikom charakterystycznego, lekko pikantnego smaku, którego nie uzyskasz używając innych serów. Dodatek świeżej bazylii na końcu nie tylko wzbogaca aromat, ale także dostarcza cennych przeciwutleniaczy.

Dla urozmaicenia

Spróbuj podać pulpeciki z grillowaną polentą zamiast tradycyjnego makaronu. Możesz też dodać do farszu odrobinę posiekanej papryczki chili dla pikantnego akcentu lub zastąpić część mięsa mieloną cukinią, by uzyskać lżejszą wersję tego pysznego dania.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF