Składniki:

Olej

0.5 szklanki

Musztarda sarepska

3 łyżki

Schab środkowy

400 gramów

Ząbki czosnku

2 sztuki

Świeży tymianek

0.5 pęczka

Natka pietruszki

0.5 pęczka

Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr

1 sztuka

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Schab w otulinie grzybowo musztardowej

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab potnij na plastry o grubości około 1,5 centymetra. Powierzchnię każdego kawałka delikatnie natnij nożem.

Krok 2

Kostkę Knorr wymieszaj dokładnie z olejem.

Krok 3

Potem wsyp starty czosnek, musztardę oraz posiekane zioła.

Krok 4

Otrzymaną masą posmaruj mięso i odłóż na 30 minut do lodówki.

Krok 5

Schab grilluj przez kilka minut z każdej strony, ale nie zbyt długo, by zachował soczystość. Serwuj z pieczonymi ziemniakami i kwaśną śmietaną.

Schab w otulinie grzybowo-musztardowej – kulinarna uczta dla zmysłów

Soczyste kawałki schabu otulone aromatyczną pastą grzybowo-musztardową to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ten prosty, a jednocześnie wyrafinowany przepis pozwoli Ci wyczarować danie godne mistrzów kuchni. Delikatne mięso z charakterystycznymi prążkami po grillowaniu nie tylko pięknie się prezentuje, ale przede wszystkim zachwyca głębią smaku.

Dla kogo?

Schab w otulinie grzybowo-musztardowej to idealna propozycja dla miłośników klasycznych smaków w nowoczesnym wydaniu. Doskonale sprawdzi się zarówno na rodzinnym obiedzie, jak i podczas spotkania z przyjaciółmi. Dzięki prostocie przygotowania, nawet początkujący kucharze poradzą sobie z tym przepisem, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich biesiadników.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To danie świetnie sprawdzi się na codzienny obiad, ale równie dobrze może być gwiazdą niedzielnego stołu czy rodzinnego przyjęcia. Grillowany schab w aromatycznej marynacie to także doskonały pomysł na letnie spotkania w ogrodzie, gdy zapach grillowanego mięsa unosi się w powietrzu, budząc apetyt wszystkich gości.

Czy wiesz, że?

Sekret tego dania tkwi w specjalnie skomponowanej paście, która nie tylko nadaje mięsu wyjątkowy smak, ale również sprawia, że schab pozostaje miękki i soczysty. Marynowanie mięsa przed grillowaniem to klucz do sukcesu – dzięki temu zabiegowi aromaty musztardy i grzybów przenikają głęboko do wnętrza schabu, nadając mu niepowtarzalny charakter.

Dla urozmaicenia

Grillowany schab możesz podać z pieczonymi ziemniakami i kwaśną śmietaną, ale równie dobrze sprawdzi się z ryżem ugotowanym na sypko. Dla bardziej wyrazistego smaku, możesz dodać do pasty więcej czosnku lub szczyptę ostrej papryki. Danie świetnie komponuje się z sezonową sałatką lub grillowanymi warzywami.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF