Składniki:

Piersi z kaczki

400 gramów

Fix Do potraw chińskich Knorr

1 opakowanie

Ostra papryka chilli

1 sztuka

Starty świeży imbir

10 gramów

Ząbek czosnku

2 sztuki

Mleko kokosowe z puszki

200 mililitrów

Kolendra

1 sztuka

Olej sezamowy

1 łyżka

Olej rzepakowy

20 mililitrów

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Sataye z piersi kaczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wymieszaj świeżo utarty imbir z posiekanym czosnkiem, chilli, olejem sezamowym i częścią posiekanej kolendry.

Krok 2

W przygotowanej w ten sposób marynacie umieść na 30 minut pierś z kaczki pokrojoną w cienkie paski.

Krok 3

Marynowane mięso nadziewaj na drewniane patyczki szaszłykowe.

Krok 4

Przygotowane sataye przyrumień na patelni albo na grillu.

Krok 5

Zawartość opakowania Fix Knorr połącz z mlekiem kokosowym, doprowadź do wrzenia i wlej pozostałą część mleka kokosowego.

Krok 6

Sataye serwuj skropione sosem na oddzielnie ugotowanym ryżu.

Orientalne Sataye z Piersi Kaczki – Egzotyczna Uczta w 30 Minut

Delikatne kawałki piersi kaczki, zanurzone w aromatycznej marynacie z imbirem i chili, nabite na patyczki i opieczone do perfekcji – to właśnie sataye z kaczki, które przeniosą Cię w kulinarną podróż po Azji. Soczyste mięso skąpane w kremowym sosie kokosowym tworzy harmonijne połączenie smaków, które zachwyci nawet wybrednych smakoszy.

Dla kogo?

Sataye z kaczki to doskonała propozycja dla miłośników orientalnych smaków i osób poszukujących szybkich, ale efektownych dań. Idealnie sprawdzą się zarówno na rodzinny obiad, jak i na spotkanie ze znajomymi. Połączenie delikatnego mięsa kaczki z wyrazistymi przyprawami zadowoli nawet najbardziej wymagających gości.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To danie sprawdzi się idealnie jako elegancka przystawka na przyjęciu lub jako główne danie na nieformalnej kolacji. W zaledwie 30 minut możesz przygotować posiłek, który zrobi wrażenie na gościach swoim wyglądem, aromatem i smakiem. To również świetny pomysł na romantyczną kolację we dwoje z nutą egzotyki.

Czy wiesz, że…?

Marynowanie mięsa kaczki w mieszance imbiru i chili nie tylko nadaje mu wyrazisty smak, ale również pomaga je skruszyć. Dla najlepszego efektu warto zostawić mięso w marynacie na całą noc – dzięki temu aromaty głębiej przenikną, a sataye będą jeszcze bardziej soczyste i wyraziste w smaku.

Dla urozmaicenia

Podaj sataye na brązowym lub jaśminowym ryżu, który doskonale wchłonie aromatyczny sos kokosowy. Danie możesz uzupełnić surówką z kapusty posypaną prażonymi orzechami, co doda chrupkości i świeżości. Możesz również eksperymentować z dodatkami do marynaty, dodając np. sos sojowy lub odrobinę miodu dla słodkiej nuty.

Zostaw komentarz