Składniki:

Pierś z kurczaka

5 sztuk

Szynka dojrzewająca

10 plastrów

Przyprawa do złotego kurczaka Knorr

1 opakowanie

Listki świeżej szałwii

10 sztuk

Ząbki czosnku

5 sztuk

Oliwa

5 łyżek

easy

łatwe

30 min.

5 os.

Saltimbocca z kurczaka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błonek, potem delikatnie rozbij tłuczkiem, aby jego grubość nie przekraczała 2 cm.

Krok 2

Przygotowane filety kurczaka zamarynuj w przyprawie z opakowania Fix Knorr, rozdrobnionym czosnku oraz oliwie.

Krok 3

Potem na każdej piersi umieść dwa listki szałwii i owiń ją dwoma plastrami szynki.

Krok 4

Włóż teraz mięso, po jednej porcji, do torebek pergaminowych.

Krok 5

Torebki zamknij dokładnie i grilluj przez 6-8 minut z obu stron. Serwuj z pieczonymi ziemniakami.

Saltimbocca z kurczaka – włoski klasyk w nowej odsłonie

Saltimbocca z kurczaka to prawdziwa uczta dla zmysłów – delikatne mięso drobiowe otulone aromatyczną szynką i listkami szałwii. Ta włoska potrawa, której nazwa dosłownie oznacza „skok do ust”, zachwyca prostotą przygotowania i wyrazistym smakiem. Sekret tkwi w idealnym połączeniu delikatności kurczaka z intensywnym aromatem ziół i wędliny.

Dla kogo?

Danie idealne dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej, którzy cenią sobie wyraziste smaki i eleganckie podanie. Saltimbocca zadowoli zarówno rodzinę na co dzień, jak i wymagających gości podczas uroczystej kolacji. To propozycja dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni, ale cenią sobie sprawdzone, klasyczne połączenia smakowe.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Saltimbocca z kurczaka sprawdzi się doskonale na romantyczną kolację we dwoje, niedzielny obiad rodzinny czy przyjęcie w gronie przyjaciół. To eleganckie danie, które mimo prostoty przygotowania, prezentuje się niezwykle efektownie na talerzu. Podane z pieczonymi ziemniakami stworzy kompletny, satysfakcjonujący posiłek.

Czy wiesz, że…?

Tradycyjna saltimbocca pochodzi z kuchni rzymskiej i pierwotnie przygotowywana była z cielęciny. Nazwa „saltimbocca” (salta in bocca) oznacza „skacze do ust” – co doskonale oddaje charakter tej potrawy, która zachwyca od pierwszego kęsa. Szałwia, będąca nieodłącznym elementem tego dania, była ceniona już w starożytności za swoje właściwości lecznicze.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić smak saltimbocca dodając kapary na wierzch gotowego dania lub serwując je z sosem winnym. Zamiast grillowania w torebkach pergaminowych, spróbuj przygotować to danie na patelni, obsmażając roladki na złoty kolor, a następnie podlewając je białym winem i dusząc do miękkości.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF