Składniki:

Awokado

3 sztuki

Ananas w puszce

1 opakowanie

Sok z ananasa z puszki

5 łyżek

Szpinak baby - garść

100 gramów

Pestki nasion (dynia, słonecznik, sezam)

1 szklanka

easy

łatwe

15 min.

4 os.

Sałatkowe trio

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odcedzamy sok z ananasa i odkładamy na bok.

Krok 2

Nasiona prażymy na suchej patelni aż się zarumienią, mieszając nieustannie, by nie dopuścić do przypalenia.

Krok 3

Plastry ananasa siekamy w kostkę (każdy plasterek na 8 części), natomiast awokado kroimy w kostkę o rozmiarze 2-3cm.

Krok 4

Do miski wsypujemy umyte i osuszone liście szpinaku. Wsypujemy ananasa, awokado i uprażone pestki. Wlewamy około 5 łyżek soku z ananasa, który wcześniej odcedziliśmy i skrapiamy niewielką ilością cytryny.

Krok 5

Dokładnie wymieszamy i odkładamy na ok 15 minut, aby połączyły się smaki.

Krok 6

Delektujemy się smakiem :)

Sałatkowe Trio: Szpinak, Awokado i Ananas

Odkryj harmonię smaków w tej prostej, a jednocześnie wyrafinowanej sałatce, która łączy w sobie słodycz ananasa, kremowość awokado i delikatność świeżego szpinaku. To kompozycja, która zachwyci Twoje podniebienie świeżością i lekkością.

Dla kogo?

Ta sałatka to doskonały wybór dla osób dbających o zdrowie i poszukujących lekkiego, a jednocześnie sycącego posiłku. Bogactwo witamin i składników odżywczych zawartych w szpinaku i awokado sprawia, że jest to propozycja idealna zarówno dla wegetarian, jak i wszystkich, którzy cenią sobie zbilansowane, kolorowe dania.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sałatkowe trio sprawdzi się jako lekki lunch w ciepły dzień, dodatek do grillowanych dań podczas spotkań z przyjaciółmi lub elegancka przystawka na rodzinnym obiedzie. Jej świeży, egzotyczny charakter wniesie powiew nowości na każdy stół.

Czy wiesz, że?

Połączenie szpinaku, awokado i ananasa to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także bomba witaminowa. Szpinak dostarcza żelaza i kwasu foliowego, awokado zdrowych tłuszczów, a ananas enzymów wspomagających trawienie. Prażone pestki dodają nie tylko chrupkości, ale także cennych mikroelementów.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić sałatkę o grillowanego kurczaka lub krewetki, aby stała się pełnowartościowym daniem głównym. Świetnie sprawdzi się również dodatek sera feta lub gorgonzoli dla miłośników bardziej wyrazistych smaków. Zamiast soku z ananasa możesz użyć lekkiego dressingu na bazie oliwy z oliwek i miodu.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF