Składniki:

Rukola

1 opakowanie

Sos sałatkowy francuski Knorr

1 opakowanie

Łosoś wędzony

6 plastrów

Awokado

1 sztuka

Pomidorki cherry

0.5 opakowania

Jogurt naturalny

6 łyżek

Sos Tabasco

1 łyżeczka

Ketchup Hellmann's Łagodny

1 łyżka

Cytryna

0.5 sztuki

easy

łatwe

15 min.

4 os.

Sałatka z rukolą i awokado

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos Knorr połącz z jogurtem, ketchupem, tabasco oraz sokiem cytrynowym.

Krok 2

Przetnij dojrzałe awokado na połowę, usuń pestkę wbijając w nią ostrze noża i obróć. Wydrąż miąższ przy pomocy łyżki stołowej, po czym pokrój go na cienkie plastry.

Krok 3

Łososia potnij w paski, pomidorki przekrój na połówki.

Krok 4

Wszystkie składniki połącz razem, wymieszaj ostrożnie i przełóż do miski, po czym zalej przygotowanym sosem. Serwuj z grillowaną bagietką.

Sałatka z rukolą, awokado i łososiem – smak, który zachwyca

Delikatna rukola o orzechowym posmaku, kremowe awokado i aromatyczny łosoś tworzą harmonijne połączenie w tej wyjątkowej sałatce. Soczyste pomidorki koktajlowe dodają słodyczy, a pikantny sos na bazie jogurtu, ketchupu i tabasco zapewnia wyrazisty smak całej kompozycji. To danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem – intensywna zieleń rukoli, czerwień pomidorków i delikatny róż łososia tworzą apetyczną paletę barw.

Dla kogo?

Sałatka z rukolą i awokado to doskonała propozycja dla osób dbających o zdrowe odżywianie. Bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe z awokado i łososia oraz witaminy z rukoli i pomidorków, stanowi pełnowartościowy posiłek. Idealnie sprawdzi się również dla zabieganych, którzy cenią sobie szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie pełnowartościowe dania.

Na jaką okazję?

Ta sałatka świetnie sprawdzi się jako lekka kolacja, drugie śniadanie lub lunch do pracy. Możesz ją również podać jako elegancką przystawkę podczas spotkania z przyjaciółmi czy rodzinnego obiadu. Podana z chrupiącą, grillowaną bagietką stanie się sycącym daniem głównym.

Czy wiesz, że?

Awokado najłatwiej obrać, przekrawając je na pół wokół pestki, a następnie przekręcając połówki w przeciwnych kierunkach. Pestkę można łatwo usunąć, wbijając w nią ostrze noża i delikatnie przekręcając. Wybieraj awokado, które pod lekkim naciskiem ustępuje – będzie idealnie dojrzałe i kremowe.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić sałatkę o garść orzechów włoskich lub pinii, które podkreślą orzechowy smak rukoli. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj pokruszony ser feta lub parmezan. Jeśli lubisz intensywne smaki, wzbogać sos o posiekany czosnek lub więcej tabasco.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF