Składniki:

Sól

Rukola

200 gramów

Orzechy włoskie

20 sztuk

Oliwa

6 łyżek

Ocet balsamiczny

2 łyżki

Ser brie

200 gramów

Dojrzałe gruszki

2 sztuki

easy

łatwe

15 min.

4 os.

Sałatka z rukolą

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz gruszki ze skórki, a następnie wytnij gniazda nasienne.

Krok 2

Orzechy włoskie posiekaj na grube kawałki.

Krok 3

Potem podziel ser brie na jednakowe trójkąty.

Krok 4

Połączyć oliwę z octem oraz solą.

Krok 5

Na obszernej salaterce ułożyć liście rukoli, umieścić plasterki sera i gruszki, skropić sosem i oprószyć orzechami.

Sałatka z rukolą, gruszkami i orzechami włoskimi

Delikatna rukola w połączeniu ze słodkimi gruszkami i wyrazistym serem brie tworzy harmonijną kompozycję smaków, która zachwyci każde podniebienie. Ta prosta, a jednocześnie elegancka sałatka to doskonały sposób na lekki posiłek pełen wartości odżywczych.

Dla kogo?

Sałatka z rukolą, gruszkami i orzechami włoskimi to propozycja dla miłośników lekkich, ale sycących dań. Idealna dla wegetarian poszukujących pełnowartościowego posiłku. Połączenie orzechów włoskich bogatych w kwasy omega-3 z witaminami zawartymi w rukoli sprawia, że jest to również świetna opcja dla osób dbających o zdrowie.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Elegancka w swojej prostocie sałatka sprawdzi się zarówno jako przystawka podczas rodzinnego obiadu, jak i danie główne na lekką kolację. To również doskonała propozycja na spotkanie z przyjaciółmi czy romantyczną kolację we dwoje. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, co czyni ją idealną opcją na szybki posiłek w zabiegane dni.

Czy wiesz o tym?

Rukola, będąca podstawą tej sałatki, była ceniona już w starożytnym Rzymie nie tylko za swój charakterystyczny, lekko orzechowy smak, ale również za właściwości zdrowotne. Orzechy włoskie natomiast są jednym z najzdrowszych rodzajów orzechów, zawierającym cenne przeciwutleniacze.

Dla urozmaicenia

Sałatkę można wzbogacić o suszone żurawiny dla dodatkowej słodyczy lub zastąpić ser brie innym serem pleśniowym, jak gorgonzola czy roquefort. Dla bardziej sycącej wersji warto dodać grillowanego kurczaka lub łososia.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF