Składniki:
Pomidor (ok. 200 g)
1 sztuka
Cebula ( biała lub czerwona)
1 sztuka
Śmietana 18% lub gęsty jogurt
5 łyżeczek
Sól
1 szczypta
Pieprz
1 szczypta
łatwe
15 min.
1 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidory pokroić na plasterki, wsypać posiekaną cebulę.
Krok 2
Całość zalać śmietaną lub gęstym jogurtem. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania.
Klasyczna sałatka z pomidorów
Prosta, a jednocześnie pełna smaku sałatka z pomidorów to doskonały sposób na szybką przekąskę lub dodatek do obiadu. Soczyste pomidory pokrojone w plasterki w połączeniu z delikatnie poszatkowaną cebulą tworzą harmonijne połączenie, które zachwyca świeżością. Całość skropiona kremową śmietaną lub gęstym jogurtem naturalnym nabiera aksamitnej konsystencji, a doprawiona solą i pieprzem uwalnia pełnię smaku.
Dla kogo?
Ta lekka sałatka sprawdzi się zarówno dla osób dbających o linię, jak i miłośników prostych, klasycznych smaków. Jest idealna dla zabieganych, którzy cenią sobie szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie wartościowe posiłki. Dzieci również ją pokochają za słodycz pomidorów złagodzoną kremowym sosem.
Na jaką okazję?
Sałatka z pomidorów doskonale sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs podczas letniego spotkania w ogrodzie. Równie dobrze prezentuje się na stole podczas rodzinnego obiadu czy kolacji. To także świetna propozycja na szybką przekąskę w ciągu dnia lub lekką kolację w upalne wieczory.
Czy wiesz o tym?
Pomidory są bogate w likopen – silny przeciwutleniacz, który nadaje im czerwoną barwę. Co ciekawe, łączenie pomidorów z nabiałem zwiększa przyswajalność tego cennego składnika, dlatego śmietana lub jogurt w tej sałatce to nie tylko kwestia smaku, ale i zdrowia!
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić sałatkę o świeże zioła – bazylię, koperek lub szczypiorek. Dodanie odrobiny czosnku nada jej wyrazistości, a pokruszona feta wprowadzi przyjemną słoność. Dla bardziej wyrazistego smaku zastąp zwykłą cebulę czerwoną lub dymką.