Składniki:

Ząbek czosnku

1 sztuka

Pieprz

1 szczypta

Pieczarki

4 sztuki

Czerwona papryka

0.5 sztuki

Ser camembert

0.3 sztuki

Sól

1 szczypta

Masło

1 łyżka

Sos Sałatkowy Paprykowo-Ziołowy Knorr

1 opakowanie

Szczypiorek

0.5 pęczka

Oliwa

2 łyżki

Sałata liście

2 sztuki

easy

łatwe

15 min.

1 os.

Sałatka z papryki i sera camembert ze świeżym szczypiorkiem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oliwę wymieszaj z przekrojonym na połowę ząbkiem czosnku i zawartością opakowania sosu sałatkowego Knorr.

Krok 2

Pieczarki pokrój na plastry, przysmaż na łyżce masła, dopóki nie odparuje z nich woda.

Krok 3

Paprykę potnij w paski i zrumień na łyżce oliwy aż nieco zmięknie. Dodaj szczyptę soli na wierzch.

Krok 4

Umieść na talerzu dwa liście sałaty. W centrum rozłóż kopczyk z wciąż ciepłych pasków papryki, potem obok papryki zaczynając od góry umieść plastry pieczarek.

Krok 5

Ser podziel na kawałki i ułóż na sałatce. Pod wpływem temperatury zacznie się topić.

Krok 6

Całość obficie posyp posiekanym szczypiorkiem. Wyjmij czosnek z sosu i polej nim sałatkę.

Sałatka z papryki i sera camembert ze świeżym szczypiorkiem

Delikatna sałatka, w której główną rolę odgrywa kontrast chrupiącej papryki i kremowego sera camembert. Całość dopełnia aromat świeżego szczypiorku i delikatnie podsmażonych pieczarek. To kompozycja, która zachwyca nie tylko smakiem, ale również kolorami i różnorodnością tekstur.

Dla kogo?

Idealna propozycja dla miłośników lekkich posiłków z charakterem. Połączenie warzyw z kremowym serem camembert zadowoli zarówno wegetarian, jak i osoby poszukujące szybkiego, ale pełnowartościowego dania. Doskonała opcja dla tych, którzy cenią sobie proste, ale wyraziste smaki.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sprawdzi się jako elegancka przystawka podczas kolacji z przyjaciółmi, lekki lunch w ciepły dzień lub jako dodatek do grillowanych mięs. Sałatka jest na tyle uniwersalna, że można ją podać zarówno na co dzień, jak i podczas bardziej formalnych spotkań.

Czy wiesz, że?

Camembert najlepiej smakuje, gdy jest w temperaturze pokojowej. Dlatego w tej sałatce wykorzystujemy ciepło podsmażonej papryki, aby delikatnie rozgrzać ser, co uwydatnia jego kremową konsystencję i charakterystyczny aromat.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić sałatkę o garść prażonych orzechów włoskich lub migdałów, które dodadzą przyjemnej chrupkości. Jeśli lubisz intensywniejsze smaki, dodaj kilka kropel sosu balsamicznego lub posyp sałatkę świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Zostaw komentarz