Składniki:

Bakłażan

3 sztuki

Czerwona papryka

3 sztuki

Oliwa z oliwek

4 łyżki

Ocet winny czerwony

4 łyżki

Kapary

4 łyżki

Czarne oliwki kalamata, podsuszane

150 gramów

Parmezan

100 gramów

Bazylia

1 pęczek

Orzechy piniowe

100 gramów

Sos sałatkowy grecki Knorr

1 opakowanie

Pieprz czarny mielony

1 szczypta

easy

łatwe

20 min.

4 os.

Sałatka z marynowanym bakłażanem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany pokrój na plastry o grubości około 0,5 cm, ułóż na pergaminie na blasze do pieczenia, następnie umieść w rozgrzanym do 180°C piekarniku na około 15 minut, dopóki nie zaczną się rumienić. Następnie bakłażany wyciągnij i odłóż na bok do ostygnięcia.

Krok 2

Paprykę owiń w folię aluminiową, również umieść razem z bakłażanami w piekarniku, piecz jednakże trochę dłużej, około 30 minut, po czym także odstaw je w folii do ostygnięcia. Następnie zdejmij skórkę, wyciągnij nasiona i pokrój w duże kawałki dowolnego kształtu.

Krok 3

Posiekaj kapary niezbyt drobno, potnij bazylię i parmezan na cienkie płatki.

Krok 4

Pinię upraż na suchej patelni.

Krok 5

Oliwę z oliwek połącz z octem winnym i Sosem sałatkowym Knorr. Do mieszanki dodaj bakłażany, paprykę, oliwki, posiekane kapary, bazylię i starannie wymieszaj.

Krok 6

Sałatkę przenieś na duży półmisek i przystrój wiórkami parmezanu i orzeszkami pinii.

Sałatka z marynowanym bakłażanem – śródziemnomorska uczta dla zmysłów

Poszukujesz wyjątkowej sałatki, która przeniesie Cię w kulinarną podróż po słonecznych wybrzeżach Morza Śródziemnego? Nasza sałatka z marynowanym bakłażanem to prawdziwa eksplozja smaków! Soczyste plastry pieczonego bakłażana, słodka papryka i wyraziste kapary tworzą harmonijną kompozycję, której dopełnieniem są chrupiące orzechy pinii i delikatne płatki parmezanu. Całość skropiona aromatycznym sosem na bazie oliwy z oliwek i octu winnego to gwarancja kulinarnej przyjemności, która zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Dla kogo?

Ta wyjątkowa sałatka to propozycja dla wszystkich miłośników śródziemnomorskich smaków i osób lubiących eksperymentować w kuchni. Jeśli cenisz sobie połączenie wyrazistych smaków, różnorodnych tekstur i aromatu świeżych ziół, ten przepis jest stworzony właśnie dla Ciebie!

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sałatka z marynowanym bakłażanem doskonale sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs lub ryb. To również świetna propozycja na letnie przyjęcie w ogrodzie czy rodzinny obiad. Podana z chrupiącymi grzankami z masłem czosnkowym stanie się pełnoprawnym daniem, które zachwyci Twoich gości.

Czy wiesz, że?

Bakłażan, główny bohater naszej sałatki, pochodzi z Indii. Po dotarciu do Europy przez długi czas był traktowany z podejrzliwością – w Hiszpanii nazywano go nawet „szalonym jabłkiem”! Dopiero Włosi odkryli jego kulinarne walory, a dziś bakłażan jest nieodłącznym elementem kuchni śródziemnomorskiej.

Dla urozmaicenia

Jeśli nie jesteś fanem bakłażana, możesz z powodzeniem zastąpić go cukinią. Zachowasz wówczas śródziemnomorski charakter potrawy, jednocześnie dostosowując ją do swoich preferencji smakowych.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF