Składniki:

Pierś z indyka

200 gramów

Sos Sałatkowy Czosnkowy Knorr

1 opakowanie

Ananasy z puszki

5 plastrów

Kukurydza mała puszka

1 opakowanie

Kuskus

2 szklanki

Bulion

2 szklanki

Kolendra

0.5 pęczka

Majonez Hellmann's Babuni

4 łyżki

Sok pomarańczowy

4 łyżki

Oliwa

3 łyżki

Grzanki

20 gramów

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Sałatka z indykiem na słodko

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Indyka potnij na drobniejsze części, przypraw i przyrumień na oliwie, aż stanie się miękki. Odłóż do wystygnięcia.

Krok 2

Doprowadź bulion do wrzenia i zalej nim kuskus. Nakryj i pozostaw na 1 minutę. Po upływie tego czasu przełóż ugotowany kuskus do miski i wymieszaj drewnianą łyżką, aby zapobiec tworzeniu się grudek.

Krok 3

Ananasa potnij w kostkę. Razem z mięsem i kukurydzą wsyp do kuskusa.

Krok 4

Połącz majonez z sokiem z pomarańczy i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 5

Sos wlej do sałaty. Wymieszaj wszystkie składniki. Serwuj oprószone siekaną kolendrą i grzankami.

Sałatka z indykiem na słodko – egzotyczna uczta dla podniebienia

Delikatne kawałki indyka, słodki ananas i chrupiąca kukurydza na puszystym łożu z kuskusu – to połączenie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy! Nasza sałatka z indykiem na słodko to prawdziwa eksplozja smaków, gdzie słodycz ananasa idealnie komponuje się z delikatnym mięsem drobiowym, a wszystko dopełnia kremowy dressing na bazie majonezu i soku pomarańczowego.

Dla kogo?

Sałatka z indykiem na słodko to doskonała propozycja dla osób ceniących lekkie, ale sycące posiłki. Będzie idealna zarówno dla zapracowanych, którzy szukają szybkiego i pełnowartościowego lunchu, jak i dla rodzin z dziećmi – kolorowe składniki z pewnością przyciągną uwagę najmłodszych.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ta wyjątkowa kompozycja sprawdzi się jako samodzielne danie na lunch czy kolację, ale może być również gwiazdą letniego grilla lub pikniku. Podana w eleganckich pucharkach będzie efektowną przystawką podczas przyjęcia. Serwuj ją z chrupiącymi grzankami i lampką wytrawnego białego wina dla pełni doznań.

Czy wiesz, że…

Fasolka szparagowa, która świetnie komponuje się z tą sałatką, trafiła do Europy dzięki hiszpańskim żeglarzom, którzy odkryli ją w Ameryce Środkowej i Południowej. W Polsce najpopularniejsze są dwie odmiany: delikatna żółta oraz wyrazista zielona. Najlepiej smakują podane razem!

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić sałatkę o garść orzechów nerkowca dla dodatkowej chrupkości lub dodać świeże liście szpinaku dla zwiększenia wartości odżywczych. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do dressingu odrobinę chili lub świeżo startego imbiru.

Zostaw komentarz