Składniki:

Zielona fasolka

200 gramów

Sos sałatkowy włoski Knorr

1 opakowanie

Suszone pomidory w oliwie

5 sztuk

Czarne oliwki

2 łyżki

Mini mozzarella w kulkach

10 sztuk

Świeża bazylia kilka listków

6 sztuk

Oliwa ze słoiczka z suszonymi pomidorami

4 łyżki

Woda

3 łyżki

easy

łatwe

15 min.

4 os.

Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolkę oczyść, opłucz i ugotuj we wrzącej, delikatnie posolonej wodzie. Odcedź i przepłucz zimną wodą.

Krok 2

Przygotuj ziołowy, włoski sos łącząc zawartość sosu sałatkowego Knorr z 3 łyżkami wody i oliwą z pomidorów.

Krok 3

Pomidory potnij w paski, oliwki oraz kulki sera przekrój na połówki.

Krok 4

Do miski wsyp fasolkę oraz pokrojone dodatki. Wlej przygotowany sos, dodaj listki bazylii i całość dokładnie wymieszaj. Przygotowaną sałatkę serwuj z chrupiącą bagietką.

Włoska Sałatka z Fasolką Szparagową – Smak Słonecznej Italii

Odkryj prawdziwy smak włoskiej kuchni w lekkiej, letniej odsłonie! Nasza sałatka z fasolką szparagową to doskonała propozycja na ciepłe dni, kiedy pragniemy czegoś świeżego, a jednocześnie sycącego. Soczysta zielona fasolka szparagowa w połączeniu z aromatycznymi suszonymi pomidorami, delikatnymi kulkami mozzarelli i wyrazistymi czarnymi oliwkami tworzy harmonijną kompozycję smaków prosto z południa Europy.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Sałatka idealnie sprawdzi się zarówno dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej, jak i dla osób poszukujących lekkiego, ale pełnowartościowego dania. To propozycja dla zabieganych, którzy cenią sobie szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie zdrowe posiłki. Doskonała również dla wegetarian szukających pełnowartościowego dania białkowego.

Na jaką okazję?

Idealna propozycja na letni obiad, kolację na tarasie czy piknik w parku. Sprawdzi się również jako efektowna przystawka podczas rodzinnego grilla lub spotkania z przyjaciółmi. Możesz ją także zabrać do pracy jako pełnowartościowy lunch, który nie wymaga podgrzewania.

Czy wiesz, że…

Fasolka szparagowa to nie tylko smaczne, ale i niezwykle zdrowe warzywo. Zawiera błonnik, witaminy A, C i K oraz minerały, w tym żelazo i potas. W kuchni włoskiej warzywa odgrywają kluczową rolę, a proste sałatki z dodatkiem ziół i oliwy to podstawa codziennego jadłospisu mieszkańców słonecznej Italii.

Dla urozmaicenia

Sałatkę możesz wzbogacić o prażone pestki słonecznika dla dodatkowej chrupkości lub dodać kawałki grillowanego kurczaka, by stała się jeszcze bardziej sycąca. Zamiast mozzarelli możesz użyć sera feta, a suszone pomidory zastąpić świeżymi pomidorkami koktajlowymi. Podawaj z chrupiącą bagietką lub włoskimi grissini.

Zostaw komentarz