Składniki:

Jajko

1 sztuka

Mały czerwony burak

1 sztuka

Mała czerwona cebula

0.5 sztuki

Garść świeżego szpinaku

1 sztuka

Nasiona kopru włoskiego

1 szczypta

Oliwa

2 łyżki

Pieprz

1 szczypta

Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr

1 łyżka

easy

łatwe

30 min.

1 os.

Sałatka z burakami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraka ugotować w łupinie. Obrać. Pozostawić do ostygnięcia. Pokroić na plasterki a potem na połówki.

Krok 2

Jajko ugotować na twardo, obrać ze skorupki, pokroić na połówki albo ćwiartki.

Krok 3

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Krok 4

Umieścić na talerzu liście szpinaku. Położyć na nich pokrojone buraki, jajka, cebulę.

Krok 5

Oprószyć fenkułem, świeżo mielonym pieprzem i polać dressingiem sałatkowym.

Sałatka z burakami – klasyka w nowoczesnym wydaniu

Odkryj harmonię smaków w tej prostej, a zarazem wyrafinowanej sałatce z burakami. Soczyste, słodkawe buraki ugotowane w skórce, połączone ze świeżym szpinakiem, jajkami na twardo i aromatyczną czerwoną cebulą tworzą kompozycję, która zachwyci Twoje podniebienie. Całość skropiona delikatnym sosem koperkowo-ziołowym na bazie oliwy i posypana nasionami kopru włoskiego nabiera charakteru, który sprawia, że to danie jest jednocześnie lekkie i sycące.

Dla kogo?

Sałatka z burakami to propozycja dla miłośników warzywnych dań o intensywnym kolorze i wyrazistym smaku. Przypadnie do gustu osobom ceniącym proste, ale pełne smaku potrawy, które można przygotować szybko i bez zbędnych komplikacji. Jest idealna zarówno dla wegetarian, jak i dla tych, którzy szukają lekkiego, zdrowego dodatku do mięsnych dań.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ta kolorowa kompozycja sprawdzi się jako szybki lunch w pracy, lekka kolacja w gronie rodziny lub efektowny dodatek na większe przyjęcie. Możesz ją podać jako przystawkę przed głównym daniem lub jako samodzielne danie w towarzystwie chrupiącego pieczywa, wytrawnych wypieków z ciasta francuskiego czy drożdżowego.

Czy wiesz, że…?

Buraki można nie tylko ugotować, ale również upiec w piekarniku, co nada im głębszego, bardziej intensywnego smaku. Wystarczy posmarować je oliwą z dodatkiem octu balsamicznego, czosnku i ulubionych przypraw. Taka metoda przygotowania wydobędzie z buraków naturalną słodycz i sprawi, że sałatka nabierze wyjątkowego charakteru.

Dla urozmaicenia

Wzbogać swoją sałatkę o włoskie orzechy lub ser z niebieską pleśnią albo fetę, które doskonale komponują się z burakami. Możesz również eksperymentować z przyprawami, dodając odrobinę chili dla pikantnej nuty lub miód dla podkreślenia naturalnej słodyczy buraków.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF