Składniki:
Rukola
1 opakowanie
Batat
1 sztuka
Żółta papryka
2 sztuki
Suszone pomidory
100 gramów
Czarne oliwki
100 gramów
Pomidorki koktajlowe
100 gramów
Tarty parmezan
100 gramów
Majonez Hellmann's Babuni
3 łyżki
Tuńczyk w puszce
100 gramów
Sos Sałatkowy Czosnkowy Knorr
1 opakowanie
Kapary
3 łyżki
łatwe
15 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na sos połącz blendując w naczyniu robota do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 2
Obierz bataty i pokrój je na plastry. Papryki podziel na 4 części i usuń pestki. Umieść paprykę i bataty na aluminiowych tackach i piecz na gorącym ruszcie grilla do miękkości – około 3-4 minuty z każdej strony. Upieczone warzywa pokrój na mniejsze części.
Krok 3
Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki, pomidory suszone podziel na drobniejsze kawałki.
Krok 4
Połącz w naczyniu wszystkie składniki sałatki, zmieszaj z dresingiem i starannie wymieszaj. Umieść w odpowiedniej salaterki i posyp z wierzchu startym parmezanem.
Sałatka z batatami z grilla w sosie z tuńczyka i kaparów
Odkryj wyjątkową kompozycję smaków w naszej sałatce z batatami z grilla! Soczyste, słodkawe bataty opieczone na ruszcie, połączone z kremowym sosem z tuńczyka i kaparów tworzą harmonijne połączenie, które zachwyci każde podniebienie. Plastry batatów nabierają delikatnie karmelizowanego smaku podczas grillowania, a papryka zyskuje głębię i aromat. Całość dopełniają soczyste pomidorki koktajlowe i intensywne w smaku suszone pomidory.
Dla kogo?
Ta sałatka to doskonała propozycja zarówno dla miłośników lekkich posiłków, jak i dla osób poszukujących sycących, a jednocześnie zdrowych dań. Sprawdzi się idealnie jako propozycja dla całej rodziny – nawet dzieci docenią słodkawy smak batatów w połączeniu z delikatnym sosem.
Na jaką okazję?
Sałatka z batatami z grilla to idealny wybór na letnie spotkania przy grillu. Doskonale komponuje się z mięsami i innymi warzywami z rusztu. Możesz ją również przygotować na szybki obiad w ciągu tygodnia – wystarczy elektryczny grill, by cieszyć się tym pysznym daniem w zaledwie kilkanaście minut!
Czy wiesz, że?
Bataty występują w różnych odmianach i kolorach – od żółtych, przez pomarańczowe, aż po czerwone. Wszystkie odmiany charakteryzują się słodkawym smakiem i są bogatym źródłem witamin oraz błonnika. W przeciwieństwie do zwykłych ziemniaków, bataty mają niższy indeks glikemiczny, co czyni je zdrowszą alternatywą.
Dla urozmaicenia
Wzbogać swoją sałatkę o grillowaną cukinię lub bakłażana, które doskonale komponują się z batatami. Możesz również dodać garść orzechów włoskich dla chrupkości lub zastąpić parmezan innym serem, np. fetą. Dla bardziej wyrazistego smaku, dodaj do dressingu odrobinę chili lub świeżo wyciśniętego soku z cytryny.