Składniki:

Kaszka kuskus (błyskawiczna)

500 gramów

Duża biała cebula

1 sztuka

Duże dojrzałe pomidory

500 gramów

Ogórek

1 sztuka

Papryka

2 sztuki

Cytryna

2 sztuki

Oliwa z pierwszego tłoczenia

10 łyżek

Kolendra

1 pęczek

Mięta

1 pęczek

Natka pietruszki

1 pęczek

Mielona słodka papryka

1 łyżeczka

Sól

1 szczypta

easy

łatwe

10 min.

4 os.

Sałatka tabbouleh

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kuskus zalej wrzącą wodą zgodnie z instrukcją producenta, nakryj naczynie, odstaw do wchłonięcia płynu i wystygnięcia kaszki.

Krok 2

Wymieszaj starannie kaszkę i rozgnieć widelcem wszelkie grudki, wsyp drobno posiekaną cebulę, sparzone, obrane ze skórki, wypestkowane i pokrojone w kosteczkę pomidory (lub pomidory z puszki), obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę ogórka, podobnie pokrojone papryki, sok z cytryny, oliwę i posiekaną zieleninę, przypraw mieloną papryką i solą, zamieszaj dokładnie, odstaw na parę godzin.

Sałatka Tabbouleh – Orientalna Perełka Kuchni Bliskowschodniej

Tabbouleh to orzeźwiająca sałatka pochodząca z kuchni libańskiej, która zachwyca intensywnością smaków i aromatów. Podstawą tej kompozycji jest delikatny kuskus, który po zalaniu wrzątkiem i dokładnym rozgniecieniu widelcem stanowi doskonałą bazę dla pozostałych składników. Soczyste pomidory, chrupiący ogórek, kolorowa papryka oraz aromatyczna cebula tworzą harmonijną całość, a sok z cytryny i oliwa nadają lekkości i świeżości.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Tabbouleh to idealna propozycja dla osób ceniących lekkie i zdrowe posiłki. Sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie dla wegetarian, jak i jako dodatek do grillowanych mięs czy ryb. Jest bogata w błonnik, witaminy i składniki mineralne, dlatego polecana jest osobom dbającym o zbilansowaną dietę.

Na jaką okazję?

Ta bliskowschodnia sałatka będzie gwiazdą letniego grilla lub piknikowego koszyka. Doskonale sprawdzi się również jako lekka kolacja w ciepłe wieczory. Jej świeży smak i kolorowy wygląd urozmaicą każde przyjęcie, a przygotowanie z wyprzedzeniem pozwoli zaoszczędzić czas w dniu imprezy.

Czy wiesz, że?

Tradycyjna libańska wersja tabbouleh zawiera znacznie więcej natki pietruszki niż kuskusu! W oryginalnym przepisie to właśnie zielenina stanowi główny składnik, a kasza pełni rolę dodatku. Sałatka ta jest uznawana za narodowe danie Libanu i jest nieodłącznym elementem mezze – zestawu przekąsek serwowanych przed głównym posiłkiem.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić swoją sałatkę tabbouleh o prażone pestki słonecznika, migdały lub orzechy piniowe dla dodatkowej chrupkości. Ciekawym dodatkiem będą także pokruszona feta, oliwki czy suszone pomidory. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj świeżą miętę lub kolendrę.

Zostaw komentarz