Składniki:
Ziemniaki
5 sztuk
Jajko
2 sztuki
Jogurt naturalny
0.5 opakowania
Mąka
4 łyżki
Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr
1 sztuka
Mała cukinia
5 sztuk
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
2 sztuki
Świeży szpinak
1 opakowanie
Parmezan lub inny tarty ser
1 szklanka
Świeży koperek
0.5 pęczka
Pomidory suszone w oliwie
0.5 opakowania
Posiekane oliwki
0.5 szklanki
łatwe
45 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na tarce o grubych oczkach ścieramy ziemniaki oraz cukinie. Wsypujemy mąkę, sól, dwa jajka, pieprz. Rozpuszczamy kostkę rosołową w małej ilości ciepłej wody, wlewamy do masy z warzyw.
Krok 2
Szpinak przepłukujemy wodą. Pomidory kroimy na cienkie plasterki, parmezan ścieramy na cienkie wiórki. Do miski dodajemy szpinak, oliwki, pomidory, parmezan oraz nieco oliwy z pomidorów (z słoika).
Krok 3
Przygotowujemy placuszki na podgrzanej oliwie.
Krok 4
Sos: jogurt, pokruszone kostki czosnkowe oraz posiekany koperek łączymy razem. Doprawiamy szczyptą soli. Placuszki serwujemy gorące. Kładziemy na nich sałatkę a obok stawiamy sos.
Placuszki z cukinii z sałatką szpinakową i dipem czosnkowym
Chrupiące placuszki z cukinii i ziemniaków, zwieńczone świeżą sałatką szpinakową i podane z kremowym dipem czosnkowym to propozycja, która zachwyci każdego miłośnika lekkich, wiosennych dań. Połączenie delikatnych placuszków z chrupiącą sałatką tworzy harmonijną kompozycję smaków i tekstur.
Dla kogo?
Danie idealne dla osób ceniących lekkie posiłki bogate w warzywa. Placuszki z cukinii z sałatką szpinakową sprawdzą się zarówno jako pomysł na rodzinny obiad, jak i elegancka przystawka. Wegetarianie będą zachwyceni tą propozycją, która dostarcza pełnowartościowego białka z parmezanu i jajek.
Na jaką okazję?
Te kolorowe placuszki z sałatką doskonale sprawdzą się na wiosennym brunchu, lekkim obiedzie czy kolacji na tarasie. To również świetna propozycja na spotkanie z przyjaciółmi – możesz przygotować placuszki wcześniej, a tuż przed podaniem ułożyć na nich świeżą sałatkę i podać z dipem.
Czy wiesz, że?
Szpinak to prawdziwa skarbnica żelaza, witamin i przeciwutleniaczy. W połączeniu z cukinią, która zawiera dużo potasu i błonnika, tworzy duet idealny dla zdrowia. Dodatek parmezanu nie tylko wzbogaca smak, ale również dostarcza wapnia i białka.
Dla urozmaicenia
Możesz eksperymentować z dodatkami do sałatki – świetnie sprawdzą się orzechy włoskie, pestki słonecznika czy suszone pomidory. Do placuszków warto dodać ulubione zioła – tymianek, rozmaryn czy bazylię. Dip możesz wzbogacić o sok z cytryny lub starty ogórek dla orzeźwiającego akcentu.