Składniki:

Papryki

4 sztuki

Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr

1 sztuka

Sos sałatkowy grecki Knorr

1 opakowanie

Pomidory

2 sztuki

Duże ogórki

2 sztuki

Cebula

1 sztuka

Ser feta

100 gramów

Oliwa z oliwek

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Sałatka szopska

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umieść paprykę w piekarniku i piecz przez 20 minut. Po wyciągnięciu ostudź, obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę.

Krok 2

Zalej pomidory wrzątkiem i zdejmij skórkę. Obierz także ogórki. Pomidory i ogórki pokrój w dużą kostkę, cebulę w krążki. Umieść warzywa w misce i wymieszaj.

Krok 3

Rozetrzyj ser feta na tarce i obsyp nim warzywa.

Krok 4

Połącz Sos sałatkowy grecki Knorr z oliwą z oliwek i wodą. Wsyp również przyprawę w mini kostkach Knorr. Zamieszaj wszystko łagodnie z sosem. Przygotowaną sałatkę serwuj w niewielkich miseczkach.

Sałatka Szopska – Bałkański Smak na Twoim Stole

Sałatka szopska to prawdziwy klejnot kuchni bułgarskiej, który zachwyca prostotą i intensywnością smaków. To kompozycja soczystych warzyw skąpanych w aromatycznej oliwie i obsypanych słonym serem. Każdy kęs to podróż na słoneczne Bałkany!

Dla kogo?

Sałatka szopska to doskonała propozycja dla miłośników śródziemnomorskich smaków oraz osób ceniących lekkie, ale sycące posiłki. Sprawdzi się zarówno dla wegetarian, jak i wszystkich, którzy pragną wzbogacić swoją dietę o kolorowe, pełne witamin danie. Jest też idealna dla zabieganych – jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut!

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ta bałkańska kompozycja świetnie sprawdzi się jako lekki obiad w upalny dzień, apetyczna przystawka na rodzinnym spotkaniu czy element większej uczty. Podana w eleganckich salaterkach zachwyci gości podczas grilla lub kolacji na tarasie. To również doskonały pomysł na lunch do pracy!

Czy wiesz, że…?

Tradycyjna sałatka szopska zawdzięcza swoją nazwę regionowi Szopluk, położonemu na pograniczu Bułgarii, Serbii i Macedonii Północnej. Oryginalnie przygotowywana jest z lokalnego sera szopskiego, który nadaje jej charakterystyczny, słony smak. W Polsce doskonale zastąpi go feta, która równie dobrze komponuje się z chrupiącymi warzywami.

Dla urozmaicenia

Eksperymentuj z dodatkami! Spróbuj dodać czarne oliwki, kapary lub świeże zioła – bazylię, miętę czy kolendrę. Dla bardziej sycącej wersji wzbogać sałatkę o grillowanego kurczaka lub krewetki. Możesz też podać ją z chrupiącymi grzankami czosnkowymi lub ciepłą pitą. Pamiętaj, że pieczona papryka nada daniu głębszy, lekko dymiący aromat!

Zostaw komentarz