Składniki:

Ryż w torebce

100 gramów

Szynka konserwowa

150 gramów

Czerwona papryka

1 sztuka

Słodka kukurydza z puszki

100 gramów

Ser gouda

150 gramów

Cytryna

1 sztuka

Majonez Hellmann's Babuni

100 gramów

Natka pietruszki

1 sztuka

Orzechy ziemne prażone

100 gramów

Pieprz czarny mielony

1 szczypta

easy

łatwe

15 min.

4 os.

Sałatka ryżowa z szynką

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją producenta, po czym pozostaw do ostygnięcia.

Krok 2

Paprykę, szynkę i żółty ser pokrój w małą kosteczkę około 0,5 cm, posiekaj pietruszkę. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę a potem wyciśnij z niej sok.

Krok 3

W obszernej misce wymieszaj ryż, odcedzone ziarno kukurydzy, szynkę, ser, orzeszki ziemne, paprykę oraz posiekaną natkę pietruszki z majonezem. Wszystko przypraw do smaku skórką i sokiem z cytryny, pieprzem i jeśli jest taka potrzeba odrobiną soli.

Sałatka ryżowa z szynką – klasyk w nowej odsłonie

Kremowa sałatka ryżowa z szynką to doskonała propozycja na szybki i sycący posiłek. Połączenie delikatnego ryżu z chrupiącą papryką, soczystą szynką i aromatycznym serem tworzy harmonijną kompozycję smaków. Świeży sok z cytryny nadaje całości orzeźwiającego charakteru, a orzeszki ziemne wprowadzają przyjemny, chrupiący akcent. Ta prosta w przygotowaniu sałatka zachwyca nie tylko smakiem, ale również kolorowym wyglądem.

Dla kogo?

Sałatka ryżowa z szynką to idealna propozycja dla zapracowanych osób, które cenią sobie szybkie, ale pełnowartościowe posiłki. Sprawdzi się również jako pomysł na lunch do pracy czy szkoły. Dzięki połączeniu węglowodanów z ryżu i białka z szynki oraz sera, dostarcza energii na długie godziny.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ta kolorowa sałatka będzie gwiazdą każdego rodzinnego obiadu czy kolacji. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do grilla lub element większego bufetu na przyjęciu. Możesz ją przygotować z wyprzedzeniem, co czyni ją idealną propozycją na spotkania towarzyskie.

Czy wiesz, że?

Ryż przed dodaniem do sałatki warto dokładnie wystudzić, aby zachował odpowiednią konsystencję. Najlepiej smakuje, gdy wszystkie składniki są pokrojone w równą, drobną kostkę – dzięki temu każdy kęs zawiera pełnię smaków. Skórka cytrynowa dodaje nie tylko aromatu, ale również cenne olejki eteryczne.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z dodatkami – świetnie sprawdzi się dodanie świeżego ogórka, czerwonej cebuli czy groszku. Dla bardziej wyrazistego smaku, wypróbuj różne rodzaje sera – od łagodnego żółtego po pikantny cheddar. Sałatkę możesz również podać w wydrążonej papryce lub pomidorze jako efektowną przystawkę.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Pielmieni

Zamów Pielmieni już teraz!


image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF