Składniki:

Makaron muszelki

1 kilogram

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

2 łyżki

Pomidory

4 sztuki

Ser feta

100 gramów

Oliwki

2 łyżki

Musztarda

1 sztuka

Cukier

1 sztuka

Pieprz czarny ziarnisty

1 sztuka

Oliwa z oliwek

3 łyżki

Woda

2 łyżki

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Sałatka po grecku z oliwkami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia.

Krok 2

Zalej pomidory wrzącą wodą i zdejmij skórkę. Potem przekrój na połówki, wyciągnij nasiona i posiekaj w kostkę. Ser pokrój w kosteczki.

Krok 3

Połącz przyprawę Knorr z oliwą z oliwek i dwiema łyżkami wody. Wzbogać mieszankę musztardą oraz szczyptą cukru i pieprzu wedle smaku.

Krok 4

Ostrożnie połącz przygotowany sos z serem, pomidorami, oliwkami i makaronem.

Sałatka po grecku z oliwkami – klasyka w nowoczesnym wydaniu

Prosta, a jednocześnie pełna śródziemnomorskich smaków sałatka po grecku z oliwkami to doskonała propozycja na lekki posiłek. Soczyste pomidory, kremowy ser i aromatyczne oliwki tworzą harmonijne połączenie, które przeniesie Cię wprost na greckie wybrzeże. Delikatny makaron stanowi idealne tło dla wyrazistych składników, a całość dopełnia lekki sos na bazie oliwy z oliwek i przyprawy Knorr.

Dla kogo?

Sałatka po grecku to idealna propozycja dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Sprawdzi się zarówno jako lekki obiad dla całej rodziny, jak i jako propozycja dla osób dbających o zdrowe odżywianie. Dzięki połączeniu wartościowego białka z sera i węglowodanów z makaronu, danie to zapewnia uczucie sytości na długi czas.

Na jaką okazję?

Ta kolorowa sałatka będzie doskonałym wyborem na letnie przyjęcie w ogrodzie, rodzinny obiad czy kolację ze znajomymi. Możesz ją przygotować wcześniej i przechować w lodówce, dzięki czemu smaki jeszcze lepiej się połączą. Sprawdzi się również jako efektowna przystawka lub dodatek do grillowanych mięs.

Czy wiesz, że?

Tradycyjna grecka sałatka (choriatiki) nie zawiera makaronu, ale składa się głównie z pomidorów, ogórków, papryki, cebuli, sera feta i oliwek. Nasza wersja to twórcza interpretacja klasycznego dania, wzbogacona o makaron, który nadaje sałatce bardziej sycący charakter.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić sałatkę o dodatkowe składniki, takie jak ogórki, czerwona cebula, kapary czy świeże zioła – bazylię lub oregano. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj czosnek do sosu lub zastąp część oliwy sokiem z cytryny.

Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.