Składniki:

Czerwona papryka

1 sztuka

Sos sałatkowy grecki Knorr

1 opakowanie

Zielona papryka

1 sztuka

Żółta papryka

1 sztuka

Cebulka dymka ze szczypiorkiem

1 sztuka

Ser feta

15 dekagramów

Czarne oliwki

3 łyżki

easy

łatwe

20 min.

4 os.

Sałatka paprykowa z fetą i oliwkami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść papryki, wysusz, usuń pestki i potnij w wąskie paski. Włóż do miski, a następnie zamieszaj.

Krok 2

Przepłucz dymkę wraz ze szczypiorkiem w zimnej wodzie, wysusz i drobno posiekaj. Posyp nią pokrojone papryki.

Krok 3

Pokrój w kostkę fetę, umieść ją na górze razem z czarnymi oliwkami.

Krok 4

Przygotuj Sos sałatkowy grecki Knorr według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.

Krok 5

Skrop sałatkę przygotowanym sosem, następnie umieść na parę minut w chłodnym miejscu. Podawaj ją do potraw mięsnych lub kanapek z wędliną na ciemnym chlebie.

Sałatka paprykowa z fetą i oliwkami – śródziemnomorska uczta

Kolorowa sałatka paprykowa z fetą i oliwkami to prawdziwa eksplozja śródziemnomorskich smaków! Soczyste paski papryki, kremowa feta i aromatyczne oliwki tworzą harmonijne połączenie, które zachwyci każde podniebienie. Całość skropiona klasycznym greckim sosem sałatkowym Knorr nabiera wyjątkowego charakteru.

Dla kogo?

Ta lekka sałatka to doskonała propozycja dla miłośników kuchni śródziemnomorskiej oraz osób dbających o zdrowe odżywianie. Bogactwo witamin zawartych w papryce oraz wartościowe białko z sera feta sprawiają, że danie to jest nie tylko smaczne, ale i pełnowartościowe. Świeży szczypiorek dodaje aromat i podkreśla smak pozostałych składników.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sałatka paprykowa sprawdzi się zarówno jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do grillowanych mięs czy kanapek z wędliną na ciemnym pieczywie. To idealny wybór na letnie przyjęcie w ogrodzie, rodzinny obiad czy kolację w gronie przyjaciół. Możesz ją przygotować wcześniej i schłodzić, co pozwoli składnikom przejść się smakami.

Czy wiesz o tym?

Krótkie schłodzenie sałatki po polaniu sosem to sekret jej wyjątkowego smaku! Dzięki temu zabiegowi wszystkie składniki doskonale się połączą, a sos równomiernie pokryje każdy kawałek papryki i fety. Greckie inspiracje w tej sałatce przeniosą Cię prosto na słoneczne wybrzeże Morza Śródziemnego.

Dla urozmaicenia

Spróbuj dodać do sałatki pokrojony ogórek, świeże zioła (bazylię lub miętę) lub garść prażonych orzechów piniowych. Możesz też zastąpić fetę kozim serem dla bardziej wyrazistego smaku lub użyć mieszanki różnokolorowych papryk dla jeszcze bardziej efektownego wyglądu.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF