Składniki:

Krewetki gotowane

100 gramów

Sos sałatkowy włoski Knorr

1 opakowanie

Maliny świeże

50 gramów

Truskawki

100 gramów

Arbuz

100 gramów

Rukola

1 opakowanie

Świeża mięta

Sok malinowy

1 łyżka

Oliwa z oliwek

4 łyżki

Woda

3 łyżki

Pieprz młotkowany

0.5 łyżeczki

easy

łatwe

25 min.

4 os.

Sałatka na upalne dni

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos sałatkowy Knorr połącz z 3 łyżkami wody, oliwą i sokiem malinowym.

Krok 2

Truskawki pokrój na plastry. Arbuza podziel na mniejsze kawałki, po czym także na plastry. Maliny zostaw całe.

Krok 3

W obszernej misce delikatnie połącz wszystkie składniki ze sobą – owoce, krewetki, liście rukoli oraz mięty.

Krok 4

Rozłóż wymieszaną sałatkę na talerze lub do salaterki. Skrop przygotowanym sosem i oprósz pieprzem. Sałatkę podawaj najlepiej schłodzoną.

Orzeźwiająca sałatka owocowo-krewetkowa na upalne dni

Kiedy temperatura za oknem rośnie, nic tak nie orzeźwia jak lekka, soczysta sałatka pełna letnich smaków. Nasza propozycja łączy słodycz sezonowych owoców z delikatnością krewetek i wyrazistością rukoli, tworząc idealnie zbalansowane danie na upalne dni.

Dla kogo?

Ta sałatka to doskonały wybór dla miłośników nietypowych połączeń smakowych. Przypadnie do gustu osobom ceniącym lekkie posiłki, które mimo to dostarczają pełnowartościowego białka. Świeże owoce i aromatyczne zioła zachwycą zarówno dorosłych, jak i dzieci, które lubią eksperymentować z nowymi smakami.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sałatka sprawdzi się jako szybki lunch w pracy, lekka kolacja w gronie przyjaciół czy elegancka przystawka podczas letniego grilla. To również doskonała propozycja na drugie śniadanie, kiedy potrzebujesz czegoś lekkiego i odświeżającego. Podana w eleganckich pucharkach może stanowić efektowny element bufetu podczas przyjęcia w ogrodzie.

Czy wiesz, że?

Połączenie owoców z owocami morza to nie tylko ciekawy mariaż smaków, ale również zdrowa kompozycja składników odżywczych. Krewetki dostarczają pełnowartościowego białka, a świeże owoce są źródłem witamin i przeciwutleniaczy. Rukola dodaje charakteru i dostarcza cennych minerałów, a mięta wspomaga trawienie i odświeża.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić sałatkę o pokrojone awokado, które doda kremowej konsystencji. Zamiast krewetek sprawdzi się również grillowany kurczak lub ser halloumi. Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, dodaj posiekane chili lub zastąp część rukoli liśćmi bazylii. Sałatkę podawaj z chrupiącymi grzankami z bagietki posmarowanymi oliwą z oliwek.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF