Składniki:

Piersi z kurczaka

2 sztuki

Ketchup Hellmann's Pikantny

4 łyżki

Majonez Hellmann's Babuni

4 łyżki

Przyprawa do złotego kurczaka Knorr

2 łyżki

Pomidory

2 sztuki

Ogórek

1 sztuka

Czerwona cebula

2 sztuki

Kapusta pekińska

0.5 sztuki

Kukurydza w puszce

1 opakowanie

Olej do smażenia

3 łyżki

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Sałatka gyros ognista

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podziel pierś kurczaka na paski i posyp przyprawą Knorr.

Krok 2

Poszatkuj kapustę pekińską, a kukurydzę odcedź z zalewy. Cebulę pokrój w drobną kostkę.

Krok 3

Połącz ketchup z majonezem oraz dwiema łyżkami wody.

Krok 4

Przyrumień mięso do złotego koloru na niezbyt gorącym oleju. Odłóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu i wystudź.

Krok 5

Pomidory i ogórki opłucz i pokrój w kosteczkę.

Krok 6

W miseczce formuj sałatkę układając warstwy z komponentów. Każdą warstwę skrop sosem.

Sałatka Gyros Ognista – Eksplozja Smaków na Twoim Talerzu

Soczyste kawałki kurczaka otulone aromatyczną przyprawą Knorr, chrupiąca kapusta pekińska, słodka kukurydza i reszta kolorowych warzyw tworzą kompozycję, która zachwyci każdego miłośnika wyrazistych smaków. Nasza Sałatka Gyros Ognista to prawdziwa uczta dla podniebienia – łączy w sobie delikatność mięsa z charakterem warzyw i kremowym sosem, tworząc danie, które z pewnością zagości na Twoim stole więcej niż raz!

Dla kogo?

Idealna propozycja dla miłośników kuchni fusion, którzy cenią sobie połączenie tradycyjnych smaków gyros z lekkością sałatki. Sprawdzi się zarówno jako pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny, jak i propozycja dla osób aktywnych, szukających sycącego, a jednocześnie lekkostrawnego dania po treningu.

Na jaką okazję?

Ta kolorowa sałatka będzie gwiazdą nieformalnych spotkań z przyjaciółmi, rodzinnych obiadów czy letniego grilla. Możesz ją przygotować wcześniej i podać w efektownej salaterce jako danie główne lub w mniejszych porcjach jako apetyczną przystawkę.

Czy wiesz, że…

Warstwowy sposób układania sałatki nie tylko wygląda efektownie, ale pozwala też na lepsze przeniknięcie smaków. Każda warstwa skropiona kremowym sosem tworzy harmonijną całość, a ognisty charakter dania możesz regulować ilością dodanej przyprawy.

Dla urozmaicenia

Spróbuj dodać do sałatki prażone pestki słonecznika dla chrupkości lub kawałki fety dla kremowej nuty. Miłośnicy ostrzejszych doznań mogą wzbogacić sos odrobiną ostrego sosu sriracha lub posiekaną papryczką chili.

Zostaw komentarz