Składniki:
Czerwona papryka
3 kilogramy
Cebula
1 kilogram
Ocet 10%
1 litr
Cukier
1 szklanka
Zimna woda
2 litry
łatwe
15 min.
1 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę dokładnie umyję, usuwam nasiona i białe części, kroję w paski. Cebulę obieram, płuczę i kroję w piórka. Do miski wkładam paprykę i cebulę, dodaję 2 łyżki soli, mieszam, i odstawiam na 40 minut.
Krok 2
W międzyczasie przygotowuję zalewę, doprowadzam wodę z cukrem do wrzenia, dodaję ocet. Warzywa odciskam z soku (wykonuję to w rękawiczkach) i umieszczam na gotującej się zalewie. Gotuję przez 15 minut od momentu zagotowania.
Krok 3
Gorące przekładam do czystych, wygotowanych słoików. Pasteryzuję 10 minut. Gdy wystygną przenoszę do spiżarni. Z tej ilości otrzymałam 10 pół litrowych słoiczków.
Sałatka z papryki i cebuli do słoików – smak lata na zimowe dni
Domowe przetwory to prawdziwy skarb w każdej spiżarni! Nasza sałatka z papryki i cebuli to prosty sposób na zachowanie letnich smaków na chłodniejsze miesiące. Soczysta papryka pokrojona w paseczki i cebula w piórka, zatopione w idealnie zbalansowanej zalewie octowej, tworzą doskonały dodatek do wielu potraw.
Przygotowanie jest niezwykle proste – wystarczy oczyścić paprykę, pokroić warzywa, zasolić na krótki czas, a następnie zalać gorącą zalewą z wody, cukru i octu. Po 15 minutach gotowania, gorącą sałatkę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Z podanych proporcji otrzymamy aż 10 półlitrowych słoiczków pysznej sałatki, która będzie cieszyć podniebienie przez wiele miesięcy.
Dla kogo?
Ta sałatka to idealna propozycja dla osób, które zawsze podziwiały domowe przetwory babci czy mamy, ale obawiały się, że samodzielne przygotowanie jest zbyt skomplikowane. Przekonaj się, jak łatwo można zostać mistrzem domowych przetworów! Nawet bez doświadczenia, z zaledwie pięcioma składnikami, stworzysz pyszną sałatkę, która zachwyci całą rodzinę.
Na jaką okazję?
Marynowana papryka z cebulą sprawdzi się w wielu sytuacjach. Może być doskonałą przekąską na imprezach, dodatkiem do kanapek czy składnikiem bardziej złożonych dań. To także świetne rozwiązanie na dni, gdy brakuje czasu na przygotowanie świeżych warzyw – wystarczy otworzyć słoik, by cieszyć się gotowym dodatkiem do obiadu.
Czy wiesz, że?
Wygodną alternatywą dla tradycyjnej pasteryzacji jest umieszczenie słoików w piekarniku nagrzanym do maksymalnie 120°C. Dla papryki z cebulą wystarczy 15 minut, by przetwory były bezpieczne i trwałe. Ta metoda jest szczególnie przydatna, gdy przygotowujemy większą ilość słoików jednocześnie.
Dla urozmaicenia
Smak sałatki można wzbogacić dodając przekrojone na pół ząbki czosnku. Taka aromatyczna wersja będzie fantastycznym dodatkiem do sałatek jarzynowych i kanapek, nadając im wyrazisty, głęboki smak.