Składniki:

Brokuły

200 gramów

Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr

1 opakowanie

Pierś z indyka (może być polędwiczka)

250 gramów

Przyprawa do złotego kurczaka Knorr

1 łyżeczka

Ser feta

100 gramów

Płatki migdałów

2 łyżki

Oliwa z oliwek

1 łyżka

Sok z cytryny

3 łyżki

Jogurt naturalny

3 łyżki

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Sałatka brokułowa z serem feta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuły podziel na małe różyczki i blanszuj je krótko w gotującej się delikatnie osolonej wodzie. Ostudź.

Krok 2

Indyczą pierś osusz ręcznikiem papierowym, skrop oliwą i przyprawą do kurczaka posyp. Mięso przysmaż na patelni grillowej (po 5-6 minut z każdej strony). Zdejmij z patelni i również wystudź.

Krok 3

Indyka i ser pokrój w kostkę (1,5 cm x 1,5 cm), migdałowe płatki zrumień na suchej, nagrzanej patelni.

Krok 4

Zawartość paczki Knorr wymieszaj z jogurtem oraz sokiem cytrynowym.

Krok 5

W płaskim naczyniu ułóż brokuły, pokrojone mięso z indyka i ser. Wszystko polej przygotowanym sosem, a na wierzch sałatki wysyp palone migdały. Sałatkę serwuj z grzankami.

Sałatka brokułowa z serem feta i grillowanym indykiem

Odkryj harmonię smaków w tej prostej, a jednocześnie wyrafinowanej sałatce! Soczyste różyczki brokułów, delikatnie sparzone, spotykają się z aromatycznym grillowanym indykiem i kremowym serem feta. Całość dopełnia aksamitny sos koperkowo-ziołowy z nutą gorczycy, przygotowany na bazie jogurtu i orzeźwiającego soku z cytryny. Prażone płatki migdałów dodają przyjemnej chrupkości i orzechowego aromatu.

Dla kogo?

Ta sałatka to doskonała propozycja dla osób ceniących lekkie, a jednocześnie sycące posiłki. Bogata w białko dzięki indykowi i serowi feta, zadowoli zarówno miłośników zdrowego odżywiania, jak i smakoszy szukających ciekawych połączeń smakowych. To także świetna opcja dla zabieganych, którzy cenią sobie szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie pełnowartościowe dania.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sałatka brokułowa sprawdzi się jako samodzielny lunch, lekka kolacja lub efektowny dodatek do obiadu. Będzie gwiazdą rodzinnego grilla, urozmaici stół podczas nieformalnego spotkania z przyjaciółmi lub stanie się zdrową przekąską na piknik. Podana z chrupiącymi grzankami czosnkowymi lub świeżą bagietką tworzy kompletny, satysfakcjonujący posiłek.

Czy wiesz, że?

Brokuły to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. W połączeniu z białkiem z indyka i wapniem z sera feta tworzą zbilansowany posiłek wspierający odporność i dobre samopoczucie. Prażone migdały nie tylko wzbogacają smak, ale także dostarczają cennych tłuszczów i witaminy E.

Dla urozmaicenia

Eksperymentuj z wariantami tej wszechstronnej sałatki! Zamiast indyka możesz użyć grillowanej piersi z kurczaka, a migdały zastąpić orzechami włoskimi. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj suszone pomidory lub oliwki. Sałatka świetnie komponuje się z plackami warzywnymi lub wytrawną tartą jako pełnowartościowy obiad.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF