Składniki:

Jajko

4 sztuki

Ser feta

1 sztuka

Jogurt naturalny

1 szklanka

Słonecznik łuskany

3 łyżki

Brokuł

1 sztuka

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

1 sztuka

easy

łatwe

30 min.

8 os.

Sałatka brokułowa z serem feta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brokuł podziel na różyczki i wrzuć do osolonego wrzątku, w którym gotuj go przez około 5 minut. Potem odcedź i umieść w możliwie najzimniejszej wodzie (dopuszczalna jest nawet z kostkami lodu). Dzięki temu warzywo utrzyma intensywny, zielony kolor.

Krok 2

Równocześnie ugotuj jajka na twardo, a po ich wystudzeniu pokrój je w kostkę.

Krok 3

Pokrój ser feta w kostkę, a potem zmieszaj w misce z brokułem i jajkami.

Krok 4

Ziarna słonecznika podpraż na patelni aż się lekko zrumienią. Po przygotowaniu wsyp je do sałatki.

Krok 5

Pokrusz mini kostkę czosnek Knorr i wsyp do jogurtu. Sałatkę polej tym sosem. Odstaw całość na co najmniej 30 minut.

Sałatka brokułowa z serem feta – klasyka w nowej odsłonie

Delikatny brokuł, kremowa feta i chrupiące prażone słonecznikiem tworzą harmonijne połączenie smaków w tej prostej, ale wyrazistej sałatce. Intensywnie zielone różyczki brokuła stanowią nie tylko bazę smakową, ale również pięknie prezentują się na talerzu, zwłaszcza gdy zachowają swój soczysty kolor dzięki kąpieli w lodowatej wodzie po ugotowaniu.

Dla kogo?

Sałatka brokułowa z fetą to doskonała propozycja dla osób dbających o zdrowe odżywianie, ale niepozbawiających się przyjemności smakowych. Bogata w białko dzięki jajkom i serowi feta, a jednocześnie pełna witamin z brokuła, stanowi pełnowartościowy posiłek. Jest też świetnym wyborem dla wegetarian szukających sycących dań bez mięsa.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ta sałatka sprawdzi się zarówno jako lekki obiad w ciepły dzień, jak i jako dodatek do grillowanych potraw podczas spotkań z przyjaciółmi. Możesz ją przygotować z wyprzedzeniem i odstawić do lodówki, dzięki czemu smaki wspaniale się połączą. To również doskonała propozycja na lunch do pracy czy szkoły.

Czy wiesz, że?

Brokuł to prawdziwa bomba witaminowa – zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza! Zanurzenie go w lodowatej wodzie po ugotowaniu to nie tylko sposób na zachowanie pięknego koloru, ale również na zatrzymanie procesu gotowania, dzięki czemu warzywo pozostaje chrupiące i nie traci cennych składników odżywczych.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić sałatkę o suszone pomidory, oliwki lub prażone orzechy włoskie. Jogurtowy sos z kostką czosnkową Knorr możesz również doprawić świeżymi ziołami – bazylią lub koperkiem, które dodadzą świeżości i aromatu.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF