Składniki:

Sok pomarańczowy

1 łyżka

Białe wino

2 łyżki

Sos sałatkowy francuski Knorr

1 sztuka

Sałata

0.5 sztuki

Oliwa extra vergine

3 łyżki

Poziomki

0.5 szklanki

Seler naciowy - łodygi

2 sztuki

easy

łatwe

15 min.

2 os.

Sałata z poziomkami po francusku

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę opłucz, osusz w wirówce do sałaty i podrzyj na drobne kawałki.

Krok 2

Selera opłucz, pokrój w drobne krążki.

Krok 3

Rozrzuć poziomki na sałacie (większe przetnij na połowę).

Krok 4

Połącz sos z winem, sokiem i oliwą. Polej nim sałatkę tuż przed serwowaniem.

Sałata z poziomkami po francusku

Delikatna sałata skąpana w winnym sosie, ozdobiona słodkimi poziomkami i chrupiącym selerem – to kwintesencja francuskiej lekkości i elegancji na talerzu. Soczyste poziomki dodają nieoczywistej słodyczy, która idealnie komponuje się z rześkością sałaty i wyrazistością selera. Całość skropiona sosem na bazie wina tworzy harmonijną kompozycję smaków, która zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Ta sałatka to doskonała propozycja dla miłośników lekkich, orzeźwiających dań oraz osób ceniących niebanalne połączenia smakowe. Sprawdzi się zarówno jako lekki lunch dla zabieganych, jak i elegancka przystawka dla smakoszy. Jest również świetnym wyborem dla osób na diecie, szukających pełnowartościowych, a jednocześnie niskokalorycznych posiłków.

Na jaką okazję?

Sałata z poziomkami po francusku będzie gwiazdą letniego brunchu, romantycznej kolacji we dwoje czy eleganckiego przyjęcia w ogrodzie. To także doskonały pomysł na lekki posiłek w upalny dzień, gdy organizm domaga się czegoś orzeźwiającego i pełnego witamin.

Czy wiesz, że?

Poziomki, choć mniejsze od truskawek, zawierają więcej witaminy C i mają intensywniejszy aromat. Francuzi cenią je za wyrazisty smak i często łączą z wytrawnym winem, tworząc niepowtarzalne kompozycje kulinarne. Tradycja dodawania owoców do sałatek sięga w kuchni francuskiej XVII wieku.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić sałatkę o grzanki z bagietki, kruszoną fetę lub ser kozi. Świetnie sprawdzą się też prażone orzechy włoskie lub migdały. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj kilka listków świeżej mięty lub bazylii.

Zostaw komentarz