Składniki:

Mix sałat

1 opakowanie

Olej z pestek winogron

3 łyżki

Owoc granatu

1 sztuka

Ser feta w kostkach w solance

1 opakowanie

easy

łatwe

15 min.

2 os.

Sałata z Fetą i dresingiem z pestkami granatu

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę opłukać, wysuszyć - odrzucić zniszczone liście. Rozsypać w miseczce albo na talerzu.

Krok 2

Sporządzić dresing. Wycisnąć sok z 1/4 granatu (połowa połówki) i połączyć z olejem oraz Sosem sałatkowym.

Krok 3

Wydobyć z pozostałej części granatu nasiona i oczyścić je z błonek. Wrzucić do dresingu.

Krok 4

Oblać sałatę. Serwować od razu.

Sałata z Fetą i Dresingiem z Pestkami Granatu

Świeża, chrupiąca sałata skąpana w aromatycznym dresingu z soczystych pestek granatu to prawdziwa uczta dla zmysłów. Ten prosty, a jednocześnie wykwintny przepis łączy w sobie delikatność liści sałaty z wyrazistym smakiem sera feta i słodko-kwaśną nutą granatu, tworząc harmonijną kompozycję smaków.

Dla kogo?

Idealna propozycja dla miłośników lekkich, zdrowych posiłków. Doskonała dla osób dbających o linię, ceniących sobie szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie pełnowartościowe dania. Sałatka przypadnie do gustu zarówno wegetarianom, jak i wszystkim, którzy pragną wzbogacić swoją dietę o cenne składniki odżywcze.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sprawdzi się jako elegancka przystawka podczas rodzinnego obiadu, lekka kolacja w ciepły wieczór lub dodatek do grillowanych dań. To również doskonała propozycja na lunch do pracy czy piknik na świeżym powietrzu. Jej świeży, apetyczny wygląd uczyni z niej ozdobę każdego stołu.

Czy wiesz, że?

Granat to prawdziwa skarbnica antyoksydantów, które wspierają odporność organizmu. Jego pestki zawierają więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata czy czerwone wino! Dodatkowo, połączenie granatu z oliwą z oliwek zwiększa przyswajalność cennych składników odżywczych.

Dla urozmaicenia

Sałatkę możesz wzbogacić o prażone orzechy włoskie, które dodadzą przyjemnej chrupkości. Świetnie sprawdzą się również świeże zioła – mięta lub bazylia. Dla bardziej sycącej wersji dodaj grillowanego kurczaka lub pieczoną dynię. Możesz też eksperymentować z różnymi rodzajami sałat – rukola czy roszponka nadadzą potrawie lekko pikantnego charakteru.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF