Składniki:

Sałata masłowa

2 sztuki

Cukinia zielona

500 gramów

Ziemniaki mączystej odmiany

500 gramów

Ząbek czosnku, posiekany

2 sztuki

Bulion warzywny

1.5 litra

Tymianek z Polski Knorr

1 łyżeczka

Imbir z Nigerii Knorr

0.5 łyżeczki

Cebula z USA Knorr

1 łyżeczka

Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr

0.5 łyżeczki

Przyprawa płatki czosnku z ziołami prowansalskimi Knorr

1 łyżeczka

Olej rzepakowy

3 łyżki

Sól

1 łyżeczka

easy

łatwe

45 min.

4 os.

Sałacianka zupa krem z sałaty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki opłucz, obierz i zetrzyj na tarce. Cukinię starannie opłucz, nie obieraj i zetrzyj na tarce wraz ze skórką. Do garnka wlej 2 łyżki oleju, rozgrzej na średnim ogniu i wsyp ziemniaki, cukinię i czosnek, wymieszaj, nakryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 5 minut.

Krok 2

Dokładnie umyj sałatę (sprawdź, czy liście nie zawierają ziemi), podziel na małe kawałki i dodaj do podsmażonych warzyw. Zalej wszystko ciepłym bulionem, wsyp przyprawy (bez soli i pieprzu na tym etapie), wymieszaj, nakryj pokrywką i gotuj przez 15 minut.

Krok 3

Usuń pokrywkę, sprawdź czy ziemniaki są miękkie, jeśli nie – gotuj jeszcze przez 5 minut. Potem pokrój na części drugą główkę sałaty, wsyp do zupy, wymieszaj, nakryj pokrywką i od momentu zagotowania gotuj przez 2-3 minuty, nie więcej.

Krok 4

Skosztuj zupy, dodaj soli i przypraw wedle gustu. Odłóż do ostygnięcia. Letnią albo ciepłą (tylko nie gorącą, bo stępią się noże blendera), zmiksuj na gładką masę. Serwuj z ugotowanym jajkiem i zgrillowanym/podsmażonym na patelni serem Halloumi.

Aksamitna Zupa Krem z Sałaty

Odkryj niezwykły smak sałacianki – aksamitnego kremu z sałaty, który zachwyci Cię swoją delikatnością i soczystą zielonością. Ta nietypowa zupa łączy w sobie kremową konsystencję ziemniaków, świeżość cukinii i niepowtarzalny aromat sałaty, tworząc danie, które jest zarówno lekkie, jak i sycące.

Dla kogo?

Zupa krem z sałaty to doskonała propozycja dla osób poszukujących lekkiego, wiosennego dania. Sprawdzi się idealnie w diecie wegetariańskiej, a po pominięciu sera może być również opcją wegańską. To także świetny wybór dla rodziców, którzy chcą przemycić więcej warzyw w diecie swoich pociech.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ta zielona, aksamitna zupa będzie idealnym starterem na wiosenny obiad lub lekką kolację w ciepły dzień. Sprawdzi się również jako elegancka przystawka podczas rodzinnego spotkania czy obiadu z przyjaciółmi. Podana w małych filiżankach może stanowić oryginalny element przyjęcia w formie bufetu.

Czy wiesz, że?

Sałata, główny składnik tej zupy, zawiera wiele cennych składników odżywczych, w tym witaminy A, K i C oraz błonnik. Jest niskokaloryczna, a jednocześnie dostarcza organizmowi wielu wartości odżywczych. Gotowanie sałaty, wbrew powszechnej opinii, nie pozbawia jej wszystkich właściwości – niektóre składniki stają się nawet bardziej przyswajalne.

Dla urozmaicenia

Zupę możesz podać na kilka sposobów – klasycznie z ugotowanym jajkiem i grillowanym serem Halloumi lub urozmaicić dodatkami. Świetnie sprawdzą się grzanki czosnkowe, prażone pestki dyni lub odrobina kwaśnej śmietany. Możesz też eksperymentować z ziołami – świeży koperek, bazylia czy szczypiorek nadadzą zupie nowy wymiar smakowy.

Zostaw komentarz