Składniki:

Fix Smażony makaron po chińsku Knorr

1 sztuka

Pieprz mielony

0.5 łyżeczki

Sos sojowy jasny

0.5 szklanki

Kiełki słonecznika

1 szklanka

Makaron ryżowy nitki

100 gramów

Grzyby Mun suszone

0.5 szklanki

Marchewka średnia

2 sztuki

medium

średnie

90 min.

5 os.

Sajgonki po chińsku

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby mun zalej wrzącą wodą, odstaw na ok. 30 minut - odcedź, odsącz, pokrój w paseczki. Marchewki obierz, pokrój w zapałkę lub zetrzyj na tarce warzywnej o dużych oczkach.

Krok 2

Makaron ryżowy zalej wrzącą wodą, nakryj, po 3 minutach dokładnie odcedź - potnij na mniejsze części. Kiełki przełóż na sitko - sparz, odcedź, potnij. Szczypiorek posiekaj grubo.

Krok 3

Mięso umieść w misce, wsyp Fix Smażony makaron i jajka - wymieszaj na masę. Dorzuć do niej pokrojone grzyby, marchewkę, makaron, kiełki, szczypiorek i pieprz mielony - starannie połącz składniki.

Krok 4

Przygotuj miskę z ciepłą wodą, sporą deskę i czystą ściereczkę. Arkusz papieru zamocz na 2 sekundy w wodzie, wyciągnij, umieść na desce i ostrożnie przetrzyj suchą ściereczką usuwając nadwyżkę wody.

Krok 5

Na dolnej krawędzi umieść łyżkę farszu i zwiń papier jakbyś formował krokieta - dość ciasno. Zrób tak samo z kolejnymi - umieszczaj je po kolei na tacy lub talerzu - tak aby się nie dotykały. Nakryj je lekko zwilżoną ściereczką i odstaw na godzinę.

Krok 6

W rondlu silnie rozgrzej olej, smaż sajgonki porcjami wrzucając po 5 - 6 naraz. Są gotowe kiedy się zrumienią. Po usmażeniu przenieś je na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Serwuj z sosem słodko kwaśnym lub sojowym.

Sajgonki po chińsku – orientalna przekąska w domowym wydaniu

Chrupiące sajgonki to klasyk kuchni azjatyckiej, który z powodzeniem przygotujesz we własnej kuchni. Sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu składników i precyzyjnym zwijaniu. Nasze sajgonki po chińsku to połączenie delikatnego mięsa, chrupiących warzyw i aromatycznych grzybów mun, które razem tworzą harmonijną kompozycję smaków.

Dla kogo?

Sajgonki to doskonała propozycja dla miłośników kuchni azjatyckiej, którzy chcą przenieść się w kulinarną podróż bez wychodzenia z domu. Sprawdzą się również jako przekąska dla gości, którzy cenią sobie oryginalne smaki. Dzięki prostemu przepisowi, każdy – nawet początkujący kucharz – poradzi sobie z ich przygotowaniem.

Na jaką okazję?

Te orientalne przysmaki będą gwiazdą każdego spotkania towarzyskiego. Doskonale sprawdzą się jako finger food podczas imprez, dodatek do obiadu rodzinnego czy alternatywa dla tradycyjnej kolacji. Podane z sosem słodko-kwaśnym lub sojowym zachwycą nawet wybrednych smakoszy.

Czy wiesz, że?

Papier ryżowy, w który zawijamy sajgonki, jest niezwykle delikatny, ale po namoczeniu staje się elastyczny i łatwy w obróbce. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie nawilżenie arkusza – zbyt mokry będzie się rwał, a zbyt suchy pękał podczas smażenia. Godzinny odpoczynek przed smażeniem pozwala sajgonkom „związać się”, co zapobiega rozpadaniu podczas smażenia.

Dla urozmaicenia

Możesz eksperymentować z farszem dodając krewetki zamiast mięsa dla wersji owoce morza, lub zastępując mięso tofu dla opcji wegetariańskiej. Ciekawym dodatkiem będzie też posiekana kolendra, która nada sajgonkom świeżego, aromatycznego charakteru.

Zostaw komentarz