Składniki:

Cytryna

1 sztuka

Masło lub margaryna

2 łyżki

Przyprawa w mini kostkach Pietruszka Knorr

1 sztuka

Rzodkiewki

2 pęczki

easy

łatwe

30 min.

2 os.

Rzodkiewki na patelni

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rzodkiewki oczyść, opłucz i wysusz. Pokrój je wszystkie w paseczki.

Krok 2

Rozgrzej na patelni masło lub margarynę, następnie wsyp rzodkiewki, mieszając bez przerwy.

Krok 3

Przypraw pokruszoną przyprawą w mini kostkach Pietruszka Knorr. Po paru minutach stopniowo wlewaj sok z połowy cytryny. Serwuj gorące. * Trzeba pilnować, aby masło nie przypaliło się, w przeciwnym razie potrawa będzie niesmaczna i szkodliwa dla zdrowia.

Rzodkiewki na patelni – smaczna metamorfoza wiosennego warzywa

Rzodkiewki kojarzone są zazwyczaj z chrupiącą przekąską do kanapek, ale czy wiesz, że świetnie smakują także na ciepło? Delikatnie podsmażone na maśle z nutą cytryny i aromatem pietruszki nabierają zupełnie nowego charakteru. To danie, które przygotujemy w zaledwie kilka minut, zachwyca prostotą i nieoczywistym smakiem.

Dla kogo?

Ta propozycja idealnie sprawdzi się dla osób poszukujących szybkich, ale oryginalnych dodatków do obiadu. To także świetna opcja dla wegetarian oraz wszystkich, którzy chcą zwiększyć ilość warzyw w codziennej diecie. Dzieci, które zwykle nie przepadają za rzodkiewkami, mogą zmienić zdanie po spróbowaniu ich w tej ciepłej, łagodniejszej wersji.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Rzodkiewki na patelni to doskonały dodatek do dań z grilla, pieczonych mięs czy ryb. Sprawdzą się również jako lekka przekąska na wiosenny brunch lub kolację. To także świetny pomysł na szybki lunch, gdy mamy mało czasu, a chcemy zjeść coś lekkiego i pożywnego.

Czy wiesz o tym?

Rzodkiewki poddane obróbce termicznej tracą swoją charakterystyczną ostrość, stając się łagodniejsze i słodsze. Zawierają przy tym cenne witaminy i minerały, które w dużej mierze zachowują się podczas krótkiego smażenia. Kluczem do sukcesu jest krótki czas obróbki termicznej – dzięki temu warzywa pozostaną jędrne i zachowają swój kolor.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić danie o posiekany szczypiorek, czosnek lub dodać odrobinę śmietany na koniec smażenia. Ciekawą wariacją będzie także dodanie innych wiosennych warzyw, jak młoda marchewka czy groszek.

Zostaw komentarz