Składniki:

Ryż, np. basmati

150 gramów

Czarna lub czerwona fasola z puszki

300 gramów

Dobrze dojrzałe pomidory

500 gramów

Czerwona papryka

280 gramów

Cebula

100 gramów

Czosnek

10 gramów

Dojrzałe awokado

1 sztuka

Olej roślinny

10 gramów

Oliwa z oliwek

60 mililitrów

Kmin rzymski

3 gramy

Sos sałatkowy włoski Knorr

1 opakowanie

Świeża kolendra

0.5 pęczka

easy

łatwe

25 min.

4 os.

Ryż z fasolą

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj ryż według wskazówek na opakowaniu, potem go odcedź i zostaw ciepły.

Krok 2

Pomidory potnij na mniejsze części, tak samo paprykę i cebulę.

Krok 3

Podgrzej olej w rondlu i zrumień paprykę razem z cebulą.

Krok 4

Wsyp kminek i po momencie smażenia połącz całość z ryżem.

Krok 5

Wsyp odcedzoną fasolę, pomidory, sos sałatkowy i oliwę z oliwek. Zamieszaj sałatkę w dużym naczyniu. Przygotowaną sałatkę umieść w mniejszych miseczkach i serwuj z kawałkami dojrzałego awokado.

Ryż z fasolą – ciepła sałatka na chłodne dni

Kto powiedział, że sałatka może występować tylko w wersji na zimno? Zmarzłeś i szukasz dania, które Cię rozgrzeje? Oto idealny pomysł! Pyszny, pełnowartościowy ryż z fasolą w formie sałatki na ciepło to doskonały sposób, by nie dać się złej pogodzie.

Ugotowany ryż łączy się tu z kolorowymi warzywami – soczystymi pomidorami, chrupiącą papryką i aromatyczną cebulą. Całość dopełnia odcedzona fasola, która nadaje potrawie charakteru i sytości. Delikatny smak kminu rzymskiego oraz oliwa z oliwek sprawiają, że danie nabiera wyjątkowego aromatu. Na koniec wystarczy dodać kawałki dojrzałego awokado, by stworzyć prawdziwą ucztę dla podniebienia!

Dla kogo?

Dla miłośników całej gamy barw na talerzu! Tę potrawę można jeść również… oczami! Jeśli Twoja miłość do warzyw nie ma granic, ta propozycja jest właśnie dla Ciebie. To także świetna opcja dla osób poszukujących szybkiego, a jednocześnie pełnowartościowego posiłku.

Na jaką okazję?

Spodziewasz się gości, a nie masz pomysłu, co podać na kolację? Ten przepis jest idealnym rozwiązaniem! Przygotowanie ryżu z fasolą w formie sałatki zajmie Ci tylko 10 minut, a efekt zachwyci wszystkich przy stole. Sprawdzi się również jako sycący lunch w chłodny dzień.

Czy wiesz, że?

Fasola to roślina strączkowa o dużej zawartości białka roślinnego, dzięki czemu jest cennym składnikiem w diecie wegetariańskiej. Jest także źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych: potasu, wapnia i fosforu. Włączenie fasoli do codziennej diety to prosty sposób na wzbogacenie jej o wartościowe składniki odżywcze.

Dla urozmaicenia

Tak przygotowana sałatka świetnie sprawdzi się także w towarzystwie czarnych oliwek i świeżej kolendry. Możesz również dodać odrobinę ostrego sosu, by nadać jej pikantnego charakteru lub posypać prażonymi pestkami słonecznika dla dodatkowej chrupkości.

Zostaw komentarz