Składniki:
Filet z białej ryby, np. sandacz
300 gramów
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
1 łyżka
Puszka ananasa
1 sztuka
Jogurt naturalny, gęsty, np. grecki
1 sztuka
Jajka
2 sztuki
Mąka
80 gramów
Bułka tarta
100 gramów
Wiórki kokosowe
100 gramów
Posiekany koperek
1 szczypta
Olej do smażenia
łatwe
30 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybny filet pokrój na paski szerokości około 1 centymetra. Zamarynuj w przyprawie Knorr i odstaw na 10 minut.
Krok 2
Ubij jajka. Na suchej patelni zrumień wiórki kokosowe, aby uzyskały złocisty kolor. Zdejmij je i połącz z bułką tartą.
Krok 3
Razem z dzieckiem obtaczaj paluszki rybne najpierw w mące, potem w jajku i na koniec w wiórkach kokosowych.
Krok 4
Po opanierowanych wszystkich paluszkach, smaż je na patelni do złotego koloru. Możesz też upiec w piekarniku bez dodawania tłuszczu.
Krok 5
Sporządź sos. Zachowaj dwa plastry ananasa do przybrania, resztę posiekaj w małą kostkę. Dzieci mogą połączyć owoce z jogurtem i sokiem z ananasa.
Krok 6
Gotowe danie można ozdobić pokrojonym na cienkie plasterki ananasem, zawiniętym w różyczki.
Kokosowe Paluszki Rybne z Sosem Ananasowym
Delikatne paluszki rybne w chrupiącej kokosowej panierce to propozycja, która zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Soczyste kawałki ryby otulone złocistymi wiórkami kokosowymi tworzą niepowtarzalne połączenie smaków, a orzeźwiający sos ananasowy doskonale dopełnia całość.
Dla kogo?
Kokosowe paluszki rybne to idealna propozycja dla rodzin z dziećmi. Przygotowanie tej potrawy to świetna okazja do wspólnego gotowania – maluchy z radością pomogą w panierowania rybki i mieszaniu sosu. To również doskonały sposób na przemycenie wartościowego białka w menu najmłodszych, nawet tych, którzy zwykle nie przepadają za rybami.
Na jaką okazję?
Ta kolorowa przekąska sprawdzi się zarówno jako lekki obiad w ciepły dzień, jak i jako efektowna przystawka podczas spotkań rodzinnych. Możesz podać ją na przyjęciu urodzinowym dla dzieci lub przygotować na piknik. Dzięki możliwości upieczenia w piekarniku bez dodatku tłuszczu, danie jest również świetną propozycją na lżejszą kolację.
Czy wiesz o tym?
Wiórki kokosowe przed dodaniem do panierki warto lekko uprażyć na suchej patelni. Dzięki temu nabiorą intensywniejszego aromatu i pięknego złocistego koloru. Dodatkowo, taki zabieg sprawi, że panierka będzie bardziej chrupiąca i nie będzie nasiąkać tłuszczem podczas smażenia.
Dla urozmaicenia
Sos ananasowy możesz wzbogacić o odrobinę świeżej mięty lub kolendry. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do sosu szczyptę chili lub imbiru. Paluszki rybne świetnie komponują się również z sosem na bazie awokado lub limonkowym dipem jogurtowym.