Składniki:

Bulion na włoszczyźnie Knorr

1 sztuka

Listki kolendry do posypania

1 minikosteczka przyprawowa Pietruszka Knorr

1 sztuka

800 g ryby maślanej pokrojonej w grube plastry i oprószonej solą i pieprzem

2 łyżki sosu nuoc mam

1 łodyga trawy cytrynowej (tylko biała część, bez twardej „stopki', zmiażdżona i posiekana)

1 puszka śmietanki kokosowej

Czerwona papryczka chili

1 sztuka

Zielona papryczka chili

1 sztuka

1 łyżka kurkumy

20 g startego świeżego imbiru

1 zmiażdżony ząbek czosnku

2 łyżki oleju

Sól

1 szczypta

Pieprz

1 szczypta

medium

średnie

30 min.

4 os.

Ryba maślana w orientalnym sosie cytrynowym

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Doprowadź do wrzenia 375 ml (1,5 szklanki) wody, dodaj kostkę bulionową, zamieszaj trzepaczką i gotuj minutę, po czym przecedź. Do dużego rondla dodaj olej, wsyp czosnek, imbir, kurkumę i chili. Smaż minutę nieustannie mieszając drewnianą łyżką. Dodaj bulion, wlej śmietankę kokosową i wymieszaj trzepaczką. Wsyp trawę cytrynową i wlej sos nuoc mam, doprowadź do wrzenia. Umieść ryby, zredukuj ogień, nakryj rondel. Gotuj około 8 minut. Wyciągnij porcje ryb i rozłóż je na talerzach. Zdejmij pokrywkę z rondla z wywarem, gotuj 5 minut, ciągle mieszając trzepaczką. W ten sposób zredukujesz i zagęścisz sos. Dopraw go rozdrobnioną minikosteczką pietruszkową, dopraw do smaku solą i pieprzem, zamieszaj. Polej ryby sosem, posyp listkami kolendry i serwuj.

Ryba maślana w orientalnym sosie cytrynowym

Delikatna ryba maślana zanurzona w aromatycznym sosie o orientalnych nutach to prawdziwa uczta dla zmysłów. Połączenie kremowej śmietanki kokosowej z ostrością chili i świeżością trawy cytrynowej tworzy harmonijną kompozycję smaków, która przeniesie Cię w kulinarną podróż po Azji. Soczyste kawałki ryby gotowane w tym wyjątkowym sosie nabierają głębi smaku, zachowując jednocześnie swoją delikatną strukturę.

Dla kogo?

Ta potrawa idealnie sprawdzi się zarówno dla miłośników kuchni azjatyckiej, jak i osób poszukujących nowych, ciekawych smaków. Ryba maślana ze względu na swoją delikatność i brak ości jest również doskonałym wyborem dla rodzin z dziećmi czy osób starszych, które cenią sobie łatwość konsumpcji.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Orientalny sos cytrynowy nadaje potrawie eleganckiego charakteru, dzięki czemu danie świetnie sprawdzi się podczas kolacji z przyjaciółmi czy romantycznego wieczoru we dwoje. Jednocześnie jest na tyle proste w przygotowaniu, że możesz je zaserwować jako wyjątkowy obiad w środku tygodnia, gdy zapragniesz odrobiny kulinarnej egzotyki.

Czy wiesz, że?

Trawa cytrynowa, będąca kluczowym składnikiem tego dania, jest nie tylko źródłem wyjątkowego aromatu, ale także posiada właściwości zdrowotne. Wspomaga trawienie i ma działanie przeciwzapalne, co w połączeniu z bogatą w kwasy omega-3 rybą maślaną czyni tę potrawę nie tylko smaczną, ale i zdrową.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić danie o garść świeżego szpinaku dodanego na ostatnie 2 minuty gotowania sosu lub podać je z dodatkiem limonki pokrojonej w ćwiartki. Doskonałym dodatkiem będzie również ryż jaśminowy lub makaron ryżowy, które świetnie wchłoną aromatyczny sos.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF