Składniki:

Jajka ugotowane na twardo

5 sztuk

Majonez Hellmann's Babuni

5 łyżek

Szynka konserwowa

200 gramów

Ogórki konserwowe

3 sztuki

Por biała część

1 sztuka

Groszek konserwowy

100 gramów

Chrzan ze śmietaną

2 łyżki

Szczypiorek

1 pęczek

Rosół z kury Knorr

1 sztuka

Cykoria

2 sztuki

Żelatyna

1 łyżeczka

easy

łatwe

40 min.

6 os.

Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretką

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku doprowadź do wrzenia pół litra wody, wsyp kostkę rosołową i żelatynę (około 10g). Całość mieszaj starannie aż żelatyna się rozpuści (pamiętaj nie gotuj ponownie). Wywar następnie przecedź przez drobne sitko i odstaw do wystygnięcia.

Krok 2

Jajka zetrzyj na tarce i wymieszaj z majonezem, odciśniętym chrzanem, pokrojonymi w kostkę ogórkami, groszkiem konserwowym oraz posiekanym szczypiorkiem i pokrojonym w drobną kosteczkę porem. Wszystko dokładnie połącz – opcjonalnie dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Krok 3

Ze szynki uformuj równy rożek i umieść w nim sałatkę. Szynkę połóż na liściu cykorii i ułóż na talerzu. Całość odstaw do lodówki aby się ochłodziła. Na koniec polej delikatnie ścinającą się galaretą. Całość umieść ponownie w lodówce.

Eleganckie Rożki z Szynki z Sałatką Jajeczną pod Galaretką

Delikatne rożki z szynki wypełnione kremową sałatką jajeczną, otulone subtelną warstwą galaretki rosołowej to prawdziwa uczta dla podniebienia i oka. Ta wykwintna przystawka łączy w sobie chrupkość cykorii, delikatność szynki i kremowość sałatki jajecznej, tworząc harmonijną kompozycję smaków.

Dla kogo?

Rożki z szynki to doskonała propozycja dla miłośników klasycznych smaków w nowoczesnym wydaniu. Sprawdzą się zarówno dla osób ceniących tradycyjne połączenia smakowe, jak i dla tych, którzy szukają eleganckich przekąsek na specjalne okazje. Dzięki delikatnej galaretce, która spaja wszystkie składniki, danie zachwyci nawet najbardziej wymagających gości.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Ta efektowna przystawka idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości, przyjęć okolicznościowych czy spotkań w gronie przyjaciół. Rożki z szynki można przygotować z wyprzedzeniem, co czyni je doskonałym wyborem na bufet, kolację czy elegancki brunch. Przewiązane szczypiorkiem prezentują się niezwykle elegancko na stole.

Czy wiesz o tym?

Sekret doskonałych rożków tkwi w odpowiedniej konsystencji sałatki – powinna być na tyle gęsta, by łatwo można było nią wypełnić plastry szynki. Galaretka nie tylko nadaje daniu wyjątkowego charakteru, ale również pomaga utrzymać formę rożków. Warto pamiętać, by przed zalaniem galaretką schłodzić rożki w lodówce.

Dla urozmaicenia

Eksperymentuj z rodzajami szynki – świetnie sprawdzi się zarówno klasyczna szynka konserwowa, jak i bardziej wyrazista parmeńska czy szwarcwaldzka. Możesz również wzbogacić sałatkę jajeczną dodatkiem kaparów, drobno posiekanej papryki czy odrobiny musztardy. Rożki podawaj z chrupiącymi grzankami z bagietki lub jako element większej płyty przekąsek z serami i wędlinami.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF