Składniki:

Młody kurczak

50 dekagramów

Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr

2 sztuki

Włoszczyzna

1 pęczek

Jajka

2 sztuki

Mleko

125 mililitrów

Pieprz

Ziarna czarnego pieprzu

3 sztuki

Mielona gałka muszkatołowa

Ziele angielskie

3 sztuki

Liść laurowy

1 sztuka

Pęczek natki pietruszki

1 sztuka

Olej

easy

łatwe

90 min.

4 os.

Rosół z kluseczkami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włoszczyznę oczyść, opłucz i wysusz. Warzywa potnij na drobniejsze części z wyjątkiem marchewki, którą trzeba pokroić w cienkie prostokąty.

Krok 2

Umieść kurczaka w garnku z delikatnie posoloną wodą. Wsyp kostkę Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr, dodaj warzywa (oprócz marchewki) i przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę.

Krok 3

Mleko, sól, gałkę muszkatołową i jajka starannie wymieszaj. Przelej do filiżanek wysmarowanych olejem i umieść w garnku z gorącą wodą (muszą się ściąć) na około 20 minut.

Krok 4

Po 20 minutach wyjmij filiżanki i ostudź. Ostudzoną masę pokrój w dowolne kształty np. kwadraty, kwiatki, serduszka

Krok 5

Wyjmij mięso z rosołu, oddziel kości i potnij na kawałki.

Krok 6

Do wywaru wrzuć marchew i gotuj 15 minut. Na końcu dodaj do wywaru kluseczki i mięso, przez moment pogotuj. Przed serwowaniem dopraw do smaku pieprzem i posyp posiekaną natką pietruszki.

Rosół z kluseczkami – tradycja w nowoczesnym wydaniu

Aromatyczny rosół z delikatnymi kluseczkami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ten klasyczny przepis zyskuje nowy wymiar dzięki oryginalnym kluseczkom przygotowanym z mleka i jajek. Wywar na kurczaku, wzbogacony kostką Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr, uwalnia głębię smaku, która rozgrzewa i koi zmysły.

Dla kogo?

Rosół z kluseczkami to idealne danie dla całej rodziny. Delikatne mięso i miękkie kluseczki sprawią, że nawet najmłodsi będą zajadać się z apetytem. To także doskonała propozycja dla osób szukających pożywnego, ale lekkostrawnego posiłku, który dostarcza cennych składników odżywczych.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Niedzielny obiad, rodzinne spotkanie czy chłodny jesienny wieczór – ten rosół sprawdzi się zawsze! Tradycyjnie podawany jako pierwsze danie podczas uroczystych obiadów, ale równie dobrze sprawdzi się jako samodzielny, rozgrzewający posiłek w zwykły dzień.

Czy wiesz, że?

Kluseczki przygotowane w filiżankach to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych lane kluski czy makaronu. Możesz je wycinać w różne kształty – kwadraty, kwiatki czy serduszka, co z pewnością zachwyci najmłodszych domowników i sprawi, że zupa będzie nie tylko smaczna, ale i efektowna wizualnie.

Dla urozmaicenia

Eksperymentuj z kształtami kluseczek i dodatkami do rosołu. Możesz dodać więcej świeżych ziół, takich jak koperek czy szczypiorek, lub wzbogacić zupę o groszek, fasolkę szparagową czy kukurydzę. Dla bardziej wyrazistego smaku, dodaj odrobinę świeżo startego imbiru lub plasterek cytryny.

Zostaw komentarz