Składniki:

Makaron spaghetti

150 gramów

Roślinny bekon

125 gramów

Oliwa z oliwek

1.5 łyżki

Majonez Hellmann's Plant Based

2 łyżki

Pieprz czarny, mielony

1 szczypta

Natka pietruszki

1 łyżka

Sól

1 szczypta

easy

łatwe

20 min.

4 os.

Roślinne Spaghetti Carbonara

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron spaghetti ugotuj według instrukcji producenta umieszczonych na opakowaniu, w osolonej wodzie. Staraj się przygotować go al dente, czyli tak, by nie był zbyt miękki, ale również nie za twardy. Kiedy będzie już ugotowany, odcedź go i odłóż na bok.

Krok 2

Weź średnią lub dużą patelnię. Podgrzej na niej 1,5 łyżki oliwy z oliwek. Gdy będzie odpowiednio rozgrzana do smażenia, wsyp na nią zawartość opakowania roślinnego bekonu. Smaż go zgodnie z instrukcją producenta. Potem przenieś na patelnię wcześniej ugotowany makaron i połącz z wege boczkiem. Dodaj również 2 łyżki majonezu Hellmann's Vegan i ponownie dokładnie wymieszaj składniki, aby uzyskać kremowy sos.

Krok 3

Przygotowaną roślinną carbonarę podziel na talerze. Każdą porcję oprósz mielonym czarnym pieprzem i przyozdób posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Roślinne Spaghetti Carbonara – Kremowa Rozkosz Bez Mięsa

Odkryj nową odsłonę klasycznego włoskiego dania! Nasze roślinne spaghetti carbonara to kremowa, aromatyczna propozycja, która zachwyci nawet największych miłośników tradycyjnej wersji. Sekret tkwi w idealnie ugotowanym makaronie al dente oraz kremowym sosie na bazie wegańskiego majonezu Hellmann’s, który nadaje potrawie aksamitną konsystencję.

Przygotowanie jest niezwykle proste – wystarczy usmażyć roślinny bekon na rozgrzanej oliwie, połączyć z ugotowanym makaronem i dodać wegański majonez. Całość doprawiona świeżo mielonym czarnym pieprzem i posypana natką pietruszki tworzy danie, które zachwyca smakiem i wyglądem.

Dla kogo?

Idealne rozwiązanie dla osób, które przeszły na dietę roślinną, ale tęsknią za smakiem tradycyjnej carbonary. To także świetna propozycja dla wszystkich, którzy chcą ograniczyć spożycie produktów odzwierzęcych, nie rezygnując z ulubionych smaków.

Na jaką okazję?

Sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, szybki lunch w przerwie od pracy, jak i na romantyczną kolację we dwoje. Przygotowanie roślinnego dania dla bliskiej osoby będzie miłym gestem, szczególnie jeśli przestrzega ona diety wegańskiej lub wegetariańskiej.

Czy wiesz, że?

W przepisie możesz eksperymentować z różnymi roślinnymi zamiennikami mięsa. Oprócz wegańskiego bekonu świetnie sprawdzi się również wędzony tempeh, który doda potrawie charakterystycznego, głębokiego aromatu.

Dla urozmaicenia

Jeśli lubisz zieleniny, wzbogać danie o zblanszowany szpinak lub świeżą rukolę. Te dodatki nie tylko urozmaicą smak, ale także dodadzą potrawce wartości odżywczych i pięknego, zielonego akcentu na talerzu.

Zostaw komentarz