Składniki:

Mięso wołowe na bitki

8 plastrów

Kostka do mięs pieczeniowa Knorr

2 sztuki

Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr

Boczek

2 plastry

Ogórki kiszone

2 sztuki

Mała cebula

1 sztuka

Pieprz

Liście świeżej bazylii

Olej do natłuszczenia brytfanny

Woda

2 szklanki

easy

łatwe

60 min.

4 os.

Roladki wołowe

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Roztłucz kawałki mięsa tłuczkiem. Pokrój ogórki na ćwiartki, cebulę w piórka, a boczek w słupki.

Krok 2

Umieść na każdym kawałku mięsa boczek, ogórka i cebulę. Zwiń w rulonik i zabezpiecz wykałaczką, potem oprósz pieprzem.

Krok 3

Zagotuj dwie szklanki wody z dwoma Kostkami do mięs pieczeniowymi Knorr.

Krok 4

Posmaruj brytfannę olejem. Umieść roladki. Wlej połowę przygotowanego bulionu i piecz około 40 minut w temperaturze 200°C.

Krok 5

Oprósz mięso rozdrobnioną przyprawą w mini kostkach Knorr po 30 minutach pieczenia. Zalej bulionem i duś aż roladki staną się miękkie.

Krok 6

Przed serwowaniem posyp roladki świeżą bazylią.

Tradycyjne Roladki Wołowe – Klasyk Polskiej Kuchni

Odkryj sekret idealnych roladek wołowych – dania, które zachwyca smakiem i aromatem. Kruche plastry wołowiny, nadziewane pikantno-kwaśnym farszem z boczku, ogórków i cebuli, duszone w aromatycznym bulionie Knorr. To prawdziwa uczta dla podniebienia!

Dla kogo?

Roladki wołowe to propozycja dla miłośników wyrazistych smaków i tradycyjnej kuchni. Idealne dla osób ceniących sobie klasyczne dania mięsne w nowoczesnym wydaniu. Kruche, soczyste mięso z bogatym sosem zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy domowych obiadów.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Sprawdzą się zarówno na codzienny, rodzinny obiad, jak i podczas uroczystych spotkań. Na eleganckim przyjęciu podaj je na ozdobnym półmisku udekorowanym liśćmi sałaty i plastrami pomidora, z sosem w osobnej sosjerce. Na nieformalną kolację zaserwuj z chlebem i świeżą sałatką.

Czy wiesz, że?

Roladki wołowe najlepiej smakują w towarzystwie dodatków, które doskonale komponują się z powstałym podczas duszenia sosem. Tradycyjnie podaje się je z kluskami śląskimi, kopytkami lub ziemniakami. Doskonałym uzupełnieniem będzie kiszona kapusta, smażone buraczki lub surówka z czerwonej kapusty z fasolą i jabłkiem.

Dla urozmaicenia

Podstawowy przepis możesz modyfikować według własnych upodobań. Spróbuj wzbogacić nadzienie marynowaną papryką, marchewką lub małymi kolbami kukurydzy. Możesz również eksperymentować z ziołami – oprócz bazylii świetnie sprawdzi się rozmaryn lub tymianek, nadając daniu niepowtarzalny aromat.

Zostaw komentarz