Składniki:

Cebula

1 sztuka

Pieprz

1 szczypta

Sól

1 szczypta

Oregano

1 łyżeczka

Ząbki czosnku

2 sztuki

Piersi z kurczaka

2 sztuki

Oliwa

2 łyżki

Ryż

0.5 szklanki

Sos pomidorowy

500 mililitrów

Fasola czerwona w puszce

1 opakowanie

medium

średnie

60 min.

2 os.

Risotto hiszpańskie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 2

Posiekaj cebulę i czosnek, zrumień na patelni.

Krok 3

Wrzuć pokrojone w kostkę piersi kurczaka, przypraw solą i pieprzem i podsmaż przez moment.

Krok 4

Dodaj sos pomidorowy, przypraw oregano

Krok 5

Wsyp fasolę i smaż przez 5 minut. Serwuj z ryżem.

Risotto Hiszpańskie – Smak Słonecznej Hiszpanii na Twoim Talerzu

Aromatyczne risotto hiszpańskie to propozycja, która przeniesie Cię wprost na słoneczne wybrzeża Półwyspu Iberyjskiego. Soczyste kawałki kurczaka, kremowy ryż i wyrazisty sos pomidorowy tworzą harmonijne połączenie, które zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Dla kogo?

Risotto hiszpańskie to doskonały wybór dla całej rodziny. Dzieci pokochają jego łagodny, pomidorowy smak, a dorośli docenią bogactwo aromatów i prostotę przygotowania. To także świetna propozycja dla osób, które cenią sobie szybkie, a jednocześnie pełnowartościowe posiłki – całe danie przygotujesz w mniej niż 30 minut!

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To danie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Możesz je również przygotować na lunch do pracy – risotto hiszpańskie smakuje wyśmienicie nawet po odgrzaniu. To także doskonała propozycja na szybki posiłek po intensywnym dniu.

Czy wiesz, że…?

Choć nazwa sugeruje włoskie korzenie (risotto), to danie czerpie inspirację z hiszpańskiej kuchni, gdzie ryż z dodatkami jest podstawą wielu tradycyjnych potraw. Fasola, będąca składnikiem tego risotto, to źródło cennego białka roślinnego i błonnika, co czyni tę potrawę nie tylko smaczną, ale i zdrową.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić risotto hiszpańskie o paprykę, kukurydzę lub groszek. Dla bardziej wyrazistego smaku dodaj szczyptę wędzonej papryki lub kilka kropel sosu tabasco. Jeśli lubisz ser, posyp gotowe danie startym parmezanem lub hiszpańskim manchego.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

image_pdfZapisz jako PDF