Składniki:
Cebula
1 sztuka
Suszone pomidory
4 sztuki
Natka pietruszki
0.5 pęczka
Oliwa
4 łyżki
Papryka
1 sztuka
Bakłażan
1 sztuka
Suszone oregano
3 łyżki
Czosnek ząbek
1 sztuka
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
1 sztuka
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
1 sztuka
Cukinia duża
1 sztuka
Pomidory krojone puszka
1 opakowanie
Soczewica brązowa z puszki
1 opakowanie
łatwe
45 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Warzywa opłucz i wysusz. Bakłażana potnij w plasterki, posól i pozostaw na 15 minut. Potem plastry bakłażana przepłucz z soli i wysusz. Paprykę, cukinię i bakłażana pokrój w małą kostkę.
Krok 2
Na łyżce oliwy z oliwek zrumień posiekaną cebulę i pokrojony na plasterki czosnek. Kiedy zacznie aromatyzować dodaj bakłażana i 2 łyżki oliwy z oliwek.
Krok 3
Kiedy bakłażan stanie się miękki, dodaj paprykę z cukinią i duś przez następne 10 minut.
Krok 4
Potem wsyp krojone pomidory z puszki i duś przez 5 minut.
Krok 5
Wrzuć na patelnię do warzyw 1/2 puszki odcedzonej soczewicy, dopraw całość mini kostkami czosnek i pietruszka Knorr, oregano, suszonymi pomidorami, pieprzem i podduś przez kolejne 2 minuty.
Krok 6
Potrawę posyp siekaną natką.
Ratatuj z soczewicą – klasyka w nowej odsłonie
Ratatuj z soczewicą to doskonałe połączenie tradycyjnego francuskiego dania z pożywną rośliną strączkową. Aromatyczne warzywa – bakłażan, cukinia, papryka i pomidory – tworzą harmonijną kompozycję smaków, wzbogaconą o delikatną soczewicę. Danie zachwyca nie tylko smakiem, ale także kolorami i apetycznym wyglądem.
Dla kogo?
Ratatuj z soczewicą to propozycja dla miłośników kuchni roślinnej poszukujących sycącego i pełnowartościowego posiłku. Dzięki dodatkowi soczewicy danie dostarcza cennego białka roślinnego, co docenią wegetarianie i weganie. Jest również idealne dla osób dbających o linię – warzywa dostarczają błonnika, a soczewica zapewnia uczucie sytości na długo.
Na jaką okazję?
To uniwersalne danie sprawdzi się zarówno jako codzienny obiad, jak i element większej kolacji dla gości. Możesz podać je solo lub jako dodatek do grillowanych mięs. Ratatuj z soczewicą świetnie smakuje również na drugi dzień, gdy smaki jeszcze bardziej się przenikną.
Czy wiesz, że?
Tradycyjne ratatouille pochodzi z Prowansji we Francji i pierwotnie było potrawą wiejską, przygotowywaną z sezonowych warzyw. Dodanie soczewicy to nowoczesna modyfikacja, która zwiększa wartość odżywczą dania. Soczewica jest jedną z najstarszych uprawianych roślin strączkowych – jej historia sięga 8000 lat p.n.e.!
Dla urozmaicenia
Możesz eksperymentować z przyprawami, dodając rozmaryn, tymianek lub bazylię. Ciekawym dodatkiem będzie też ser feta pokruszony na wierzchu lub garść prażonych orzechów pinii. Ratatuj z soczewicą doskonale komponuje się z kaszą jaglaną lub pełnoziarnistym pieczywem.