Składniki:
Ziemniaki
3 kilogramy
Cebula
4 sztuki
Olej
1 łyżka
Jajko
1 sztuka
Sól
1 szczypta
Mięso mielone wieprzowe
700 gramów
Pieprz kolorowy
1 szczypta
łatwe
60 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
1,5 kg oczyszczonych ziemniaków ugotuj w posolonej wodzie.
Krok 2
Pozostałą część zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wyciśnij przez gazę, sok odlej do miseczki, po paru minutach zlej, a osadzoną w misce skrobię wsyp do ziemniaków.
Krok 3
Ugotowane ziemniaki rozgnieć i połącz ze startymi na tarce, wsyp jajko, ewentualnie mąkę.
Krok 4
Cebulę pokrój i zrumień z mięsem na oleju, przypraw solą i pieprzem.
Krok 5
Na dłoń wyłóż porcję ziemniaków, następnie łyżkę farszu, sklej i uformuj kulę.
Krok 6
Pyzy gotuj w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia kontynuuj gotowanie przez 15-20 minut.
Pyzy z mięsem – tradycyjny smak polskiej kuchni
Pyzy z mięsem to prawdziwy klasyk polskiej kuchni, który łączy w sobie delikatność ziemniaczanego ciasta z soczystym, aromatycznym nadzieniem mięsnym. Ta potrawa wymaga nieco pracy, ale efekt końcowy wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni.
Dla kogo?
Pyzy z mięsem to idealna propozycja dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Doskonale sprawdzą się jako sycący obiad dla całej rodziny, szczególnie dla tych, którzy cenią sobie domowe, pełnowartościowe posiłki. Ich delikatny smak przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Na jaką okazję?
Te pyszne ziemniaczane kule z mięsem świetnie sprawdzą się na niedzielny obiad w gronie rodzinnym. To również doskonały pomysł na przygotowanie posiłku z wyprzedzeniem – pyzy można zamrozić przed ugotowaniem i wykorzystać w dni, gdy mamy mniej czasu na gotowanie.
Czy wiesz o tym?
Sekret idealnych pyz tkwi w odpowiednim połączeniu gotowanych i surowych ziemniaków. To właśnie skrobia z surowych ziemniaków, którą należy dokładnie odcisnąć i zachować, nadaje pyrom właściwą konsystencję i sprawia, że nie rozpadają się podczas gotowania.
Dla urozmaicenia
Tradycyjne pyzy podaje się polane skwarkami ze słoniny lub boczku z dodatkiem zrumienionej cebulki. Możesz jednak eksperymentować z nadzieniem – sprawdzi się mielona wołowina, wieprzowina, a nawet drób. Dla wegetarian świetną alternatywą będzie farsz z grzybów leśnych z dodatkiem podsmażonej cebuli i aromatycznych ziół.