Składniki:

Kasza jaglana

1 szklanka

Kalafior

0.5 sztuki

Ząbek czosnku

3 sztuki

Fix Spaghetti warzywne Knorr

1 opakowanie

Włoszczyzna

1 opakowanie

Natka pietruszki

1 pęczek

Mąka pszenna

1 szklanka

Passata pomidorowa

200 gramów

Jajko

2 sztuki

Olej

3 łyżki

Woda

100 mililitrów

easy

łatwe

30 min.

4 os.

Pulpety warzywne w sosie pomidorowym

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę jaglaną przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa korzenne obierz i zetrzyj na tarce. Kalafiora podziel na mniejsze różyczki.

Krok 2

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj na drobną kostkę i zrumień z paroma kroplami oleju. Dodaj utarte warzywa i duś moment pod przykryciem. Odstaw i poczekaj aż ostygnie.

Krok 3

W misce połącz wszystkie składniki na pulpety: kaszę, warzywa korzeniowe, jajka oraz dwie łyżki mąki.

Krok 4

Uformuj z gotowego farszu kulki okrągłego kształtu, obtocz je w mące i przysmaż na rozgrzanym oleju w garnku.

Krok 5

Wymieszaj w misce Fix Knorr wraz z passatą i wodą.

Krok 6

Zalej wszystko przygotowanym sosem pomidorowym, dodaj kalafiora i duś pod przykryciem przez około 15 minut.

Pulpety warzywne w sosie pomidorowym – roślinny smak tradycji

Kolorowe i pyszne – takie są pulpety warzywne w sosie pomidorowym. To doskonała alternatywa dla mięsnej wersji potrawy, która ma szanse zdobyć serca nie tylko wegetarian. Soczyste kulki z kaszy jaglanej i warzyw korzeniowych, otulone aksamitnym sosem pomidorowym i uzupełnione delikatnymi różyczkami kalafiora, tworzą kompozycję, która zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem.

Dla kogo?

Planując przejście na dietę wegetariańską, dobrze mieć poczucie, że wcale nie trzeba rezygnować ze swoich ulubionych dań. Klopsiki w wersji roślinnej z powodzeniem zastąpią mięsne klasyki, dostarczając przy tym cennych składników odżywczych. To także świetna propozycja dla rodzin z dziećmi, które niechętnie sięgają po warzywa w czystej postaci.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Zrobiliście zbyt duże zakupy i obawiacie się, że część warzyw niedługo przestanie być apetycznym kąskiem? Pulpety warzywne w sosie pomidorowym to sprawdzony sposób na opróżnienie spiżarni. Sprawdzą się również jako danie na rodzinny obiad czy kolację z przyjaciółmi, którzy docenią Waszą kulinarną kreatywność.

Czy wiesz, że?

Powszechnie uznaje się, że to Królowa Bona wprowadziła na polskie stoły włoszczyznę, którą znajdziecie w przepisie. Wbrew temu przekonaniu okazuje się, że warzywa były znane w Polsce już wcześniej za sprawą kontaktów handlowych. Niemniej jednak to właśnie za jej panowania warzywa zyskały na popularności w polskiej kuchni.

Dla urozmaicenia

Do zrobienia pulpetów z warzywami nadaje się też kasza bulgur. Możesz również eksperymentować z dodatkami, wzbogacając farsz o posiekane zioła, takie jak bazylia czy oregano, które nadadzą potrawie śródziemnomorski charakter.

Zostaw komentarz