Składniki:

Mięso mielone wieprzowe

400 gramów

Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr

1 opakowanie

Ząbki czosnku

2 sztuki

Cebula

1 sztuka

Pieczarki

200 gramów

Natka pietruszki

0.5 pęczka

Sucha bułka

1 sztuka

Bulion

500 mililitrów

Sól do smaku

1 szczypta

Pieprz czarny mielony

1 szczypta

Olej

4 łyżki

easy

łatwe

30 min.

3 os.

Pulpety w sosie serowym

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek i cebulę posiekaj drobno. Zmieszaj z mięsem. Pieczarki przekrój na połówki.

Krok 2

Dołóż odciśniętą, uprzednio namoczoną bułkę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Starannie wymieszaj masę i uformuj pulpeciki średniego rozmiaru.

Krok 3

Pulpeciki smaż na patelni, dopóki uzyskają rumiany kolor ze wszystkich stron.

Krok 4

Po paru minutach smażenia wsyp pieczarki.

Krok 5

Wymieszaj fix Knorr z bulionem.

Krok 6

Pokryj płynem klopsiki i duś parę minut, aż sos stanie się gęsty. Serwuj z pieczywem, ziemniakami lub ryżem.

Pulpety w sosie serowym – klasyka w nowej odsłonie

Delikatne, soczyste pulpety otulone aksamitnym sosem serowym to propozycja, która rozgrzeje każde podniebienie. To danie łączy w sobie prostotę przygotowania z wyrazistym smakiem, który pozostaje w pamięci na długo. Aromatyczne mięso mielone wzbogacone czosnkiem i cebulą, uformowane w zgrabne kulki, a następnie obtoczone w rumianej skórce, stanowi doskonałą bazę dla kremowego sosu serowego.

Dla kogo?

Pulpety w sosie serowym to propozycja, która zadowoli nawet najbardziej wybredne osoby. Soczyste mięso i kremowy sos tworzą połączenie, któremu trudno się oprzeć. To idealne danie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, którzy cenią sobie tradycyjne smaki w nowoczesnym wydaniu.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

To doskonały pomysł na codzienny obiad dla całej rodziny. Nie wymaga ani specjalnych umiejętności kulinarnych, ani dużych nakładów finansowych. Pulpety w sosie serowym sprawdzą się również jako danie na nieformalne spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinny obiad w weekend.

Czy wiesz, że?

Aby ułatwić sobie formowanie pulpetów, zastosuj trik doświadczonych kucharzy – zwilż dłonie wodą lub posmaruj je odrobiną oliwy z oliwek. Dzięki temu mięso nie będzie przywierać do rąk, a formowanie kulek stanie się znacznie prostsze i przyjemniejsze.

Dla urozmaicenia

Jeśli chcesz przygotować bardziej wykwintną wersję tego dania, dodaj do mielonego mięsa odrobinę startego parmezanu, a do sosu zamiast pieczarek użyj świeżych kurek. Pietruszkę możesz zastąpić posiekaną kolendrą, która nada potrawie orientalnego charakteru. Podawaj z kaszą, ryżem lub puszystym puree ziemniaczanym i domowymi buraczkami z chrzanem.

Zostaw komentarz