Składniki:

Pełnoziarnisty chleb

300 gramów

Mleko

150 mililitrów

Przyprawa do ziemniaków Knorr

1 łyżka

Sezam

10 gramów

Jaja

3 sztuki

Tymianek suszony

0.5 łyżeczki

Bułka tarta

6 łyżek

Fix Curry warzywne Knorr

1 opakowanie

Młody szpinak

120 gramów

easy

łatwe

50 min.

4 os.

Pulpeciki chlebowe z sezamem

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Chleb podziel na mniejsze części, umieść w misce, zalej mlekiem, zamieszaj i zaczekaj aż wchłoną ciecz. Potem odciśnij starannie.

Krok 2

Na suchej patelni upraż ziarna sezamu.

Krok 3

Wyciśnięty chleb połącz w misce z dwoma jajami, sezamem, dwiema łyżkami bułki tartej i tymiankiem Knorr. Odstaw ciasto do lodówki na 20 minut.

Krok 4

Pozostałe jajko roztrzep. Z masy formuj niewielkie pulpety i obtaczaj je w jajku oraz bułce tartej. Przygotowane układaj na blasze piekarnika i piecz w 200 stopniach przez 10 minut.

Krok 5

Szpinak opłucz i osusz. Fix Knorr połącz z 400 ml wody, doprowadź do wrzenia i zblenduj mikserem ręcznym. Gotowe pulpeciki chlebowe serwuj na kremie curry i posyp potrawę listkami szpinaku.

Pulpeciki chlebowe z sezamem, curry i szpinakiem

Odkryj nową odsłonę klasycznych pulpecików! Nasze pulpeciki chlebowe to prawdziwa roślinna uczta dla podniebienia. Delikatne, aromatyczne kuleczki z chlebem nasączonym mlekiem, wzbogacone prażonym sezamem i aromatycznym tymiankiem Knorr, stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych mięsnych klopsików.

Sekret ich wyjątkowego smaku tkwi w idealnym połączeniu składników oraz prostej metodzie przygotowania. Wystarczy zaledwie 10 minut pieczenia w piekarniku, by cieszyć się pysznymi, chrupiącymi z zewnątrz i miękkimi w środku pulpecikami. Podane na kremowym sosie curry, ozdobione świeżymi listkami szpinaku, zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Dla kogo?

Te roślinne pulpeciki to idealna propozycja dla wegetarian i wegan poszukujących urozmaicenia codziennego menu. Sprawdzą się również doskonale dla osób, które chcą ograniczyć spożycie mięsa, nie rezygnując z sycących i pełnowartościowych posiłków.

Na jaką okazję?

Pulpeciki chlebowe świetnie sprawdzą się jako danie główne na rodzinny obiad lub kolację. To również oryginalna propozycja na domowe przyjęcie, która z pewnością zaskoczy i zachwyci gości swoim nietuzinkowym smakiem i wyglądem.

Czy wiesz, że?

Pulpeciki nie wymagają smażenia ani gotowania, co czyni je zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych klopsików. Dzięki pieczeniu w piekarniku zachowują wszystkie wartości odżywcze, a jednocześnie są mniej kaloryczne.

Dla urozmaicenia

Do pulpecików chlebowych doskonale pasuje nie tylko sos curry. Możesz podać je również z gęstym sosem pomidorowym lub kremowym sosem z batatów, który nada potrawie słodkawy, wyrazisty charakter.

image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
image_pdfZapisz jako PDF
Zostaw komentarz

image_pdfZapisz jako PDF