Składniki:
Cukier
40 gramów
Żółtka
2 sztuki
Żelatyna
2 łyżeczki
Cukier waniliowy
2 łyżeczki
Kawa
125 mililitrów
Śmietana kremówka 30%
125 mililitrów
średnie
30 min.
2 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Żelatynę moczymy w ok.2 łyżkach wody.(odkładamy na około 5 minut). Do miseczki wkładamy żółtka, dodajemy cukier i wlewamy 3 łyżki kawy ze 125ml. Miksujemy mikserem, aż masa stanie się kremowa i puszysta.
Krok 2
Pozostałą kawę przelewamy do rondelka. Wsypujemy cukier waniliowy i doprowadzamy do wrzenia. Do puszystej masy stopniowo dolewamy gorącą kawę i cały czas ubijamy. Wsypujemy namoczoną żelatynę i mieszamy, dopóki się nie rozpuści. Masę zostawiamy do ostygnięcia i na moment umieszczamy w lodówce (trzeba ją mieszać od czasu do czasu). Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i ostrożnie łączymy z gęstniejącym kremem. Przekładamy do pucharków i umieszczamy w lodówce na około 2 godziny. Dekorujemy według własnej inwencji! Ja ubiłam pianę ze śmietaną 30%, a z polewy czekoladowej zrobiłam ozdoby. Smacznego!
Puchar Cappuccino – Kremowa Rozkosz w Szklance
Puchar cappuccino to elegancka propozycja deseru, który zachwyca kremową konsystencją i wyrazistym aromatem kawy. Przygotowanie rozpoczyna się od namoczenia żelatyny w wodzie, co zapewni idealną strukturę deseru. Następnie żółtka ubijane są z cukrem i kawą do uzyskania puszystej, kremowej masy, która stanowi bazę całego przysmaku. Gorąca kawa z dodatkiem cukru waniliowego nadaje deserowi głęboki, intensywny smak, a ubita na sztywno śmietana wprowadza lekkość i delikatność.
Dla kogo?
Puchar cappuccino to idealny wybór dla miłośników kawy, którzy cenią sobie eleganckie, kremowe desery. Sprawdzi się zarówno dla dorosłych, jak i starszych dzieci, które lubią kawowy aromat. Jest to propozycja dla osób ceniących sobie klasyczne smaki w nowoczesnym wydaniu.
Na jaką okazję?
Ten wykwintny deser doskonale sprawdzi się podczas rodzinnych uroczystości, spotkań z przyjaciółmi czy romantycznej kolacji we dwoje. Puchar cappuccino może być również efektownym zwieńczeniem niedzielnego obiadu lub miłym akcentem podczas popołudniowej kawy.
Czy wiesz, że?
Cappuccino, od którego pochodzi nazwa deseru, to tradycyjny włoski napój kawowy składający się z espresso, spienionego mleka i mlecznej pianki. W naszym deserze oddajemy hołd tej klasycznej kompozycji, przenosząc jej smak i aromat do eleganckiej formy pucharu.
Dla urozmaicenia
Dekorację pucharu cappuccino możesz dostosować do własnych upodobań. Oprócz ubitej śmietany i ozdób z polewy czekoladowej, możesz posypać deser kakao, cynamonem lub dodać wiórki czekoladowe. Dla bardziej intensywnego smaku, spróbuj dodać do kremu odrobinę likieru kawowego lub amaretto.