łatwe
120 min.
10 os.
Tradycyjna rolada makowa z drożdżowego ciasta - pyszny deser z bogatym nadzieniem z maku, bakalii i miodu. Idealna na święta i rodzinne spotkania. Łatwy przepis na domowy makowiec w formie rolady.
średnie
45 min.
4 os.
Tradycyjna dzika gęś pieczona po kurpiowsku - aromatyczne mięso naszpikowane goździkami, podsmażone z cebulą i podane w gęstym sosie. Regionalna potrawa z dzikich terenów Kurpiowszczyzny, idealna na świąteczny stół.
średnie
30 min.
4 os.
Pyszna zapiekanka owocowa z makiem - szybki deser z gotowej masy makowej i zabajone. Idealna na słodkie zakończenie obiadu, gdy nie masz czasu na tradycyjną struclę makową.
średnie
90 min.
6 os.
Pyszne ciasto makowe z kremem budyniowym i polewą czekoladową. Delikatne blaty makowe przełożone konfiturą i masą budyniową, udekorowane kokosem i żurawiną. Idealne na świąteczny stół lub rodzinne spotkanie.
łatwe
60 min.
8 os.
Puszyste ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi i cynamonem, polane słodkim lukrem. Prosty przepis na wilgotny deser, idealny do kawy. Domowe wypieki na każdą okazję.
średnie
- min.
1 os.
Tradycyjny świąteczny makowiec babuni - przepis na puszysty, domowy wypiek z bogatym makowo-miodowym nadzieniem. Idealne ciasto drożdżowe na Boże Narodzenie i rodzinne spotkania.
- Dania główne, PrzepisyOpublikowano dnia: 8 czerwca, 2025
Odkryj tradycyjne polskie potrawy z makiem, ich bogatą historię i symbolikę kulturową. Poznaj, jak ten wyjątkowy składnik od średniowiecza kształtuje polską kuchnię świąteczną i codzienną.
- Przepisy, Wypieki i deseryOpublikowano dnia: 8 czerwca, 2025
Odkryj tajniki przygotowania tradycyjnego maku do świątecznego makowca. Poznaj symbolikę tego ważnego składnika wigilijnego i naucz się prawidłowo go przygotować na Boże Narodzenie 2025.
- Dania główne, PrzepisyOpublikowano dnia: 8 czerwca, 2025
Odkryj tajniki perfekcyjnego pieczenia gęsi - od wyboru odpowiedniego ptaka po techniki zapewniające soczyste mięso. Kompletny przewodnik dla miłośników wykwintnej gęsiny na 2025 rok.
łatwe
120 min.
10 os.
Tradycyjna rolada makowa z drożdżowego ciasta - pyszny deser z bogatym nadzieniem z maku, bakalii i miodu. Idealna na święta i rodzinne spotkania. Łatwy przepis na domowy makowiec w formie rolady.
średnie
45 min.
4 os.
Tradycyjna dzika gęś pieczona po kurpiowsku - aromatyczne mięso naszpikowane goździkami, podsmażone z cebulą i podane w gęstym sosie. Regionalna potrawa z dzikich terenów Kurpiowszczyzny, idealna na świąteczny stół.
średnie
30 min.
4 os.
Pyszna zapiekanka owocowa z makiem - szybki deser z gotowej masy makowej i zabajone. Idealna na słodkie zakończenie obiadu, gdy nie masz czasu na tradycyjną struclę makową.
średnie
90 min.
6 os.
Pyszne ciasto makowe z kremem budyniowym i polewą czekoladową. Delikatne blaty makowe przełożone konfiturą i masą budyniową, udekorowane kokosem i żurawiną. Idealne na świąteczny stół lub rodzinne spotkanie.
łatwe
60 min.
8 os.
Puszyste ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi i cynamonem, polane słodkim lukrem. Prosty przepis na wilgotny deser, idealny do kawy. Domowe wypieki na każdą okazję.
średnie
- min.
1 os.
Tradycyjny świąteczny makowiec babuni - przepis na puszysty, domowy wypiek z bogatym makowo-miodowym nadzieniem. Idealne ciasto drożdżowe na Boże Narodzenie i rodzinne spotkania.
Odkryj tradycyjne polskie potrawy z makiem, ich bogatą historię i symbolikę kulturową. Poznaj, jak ten wyjątkowy składnik od średniowiecza kształtuje polską kuchnię świąteczną i codzienną.
Odkryj tajniki przygotowania tradycyjnego maku do świątecznego makowca. Poznaj symbolikę tego ważnego składnika wigilijnego i naucz się prawidłowo go przygotować na Boże Narodzenie 2025.
Odkryj tajniki perfekcyjnego pieczenia gęsi - od wyboru odpowiedniego ptaka po techniki zapewniające soczyste mięso. Kompletny przewodnik dla miłośników wykwintnej gęsiny na 2025 rok.