Składniki:
Woda
1 szklanka
Cukier
150 gramów
Jajka
2 sztuki
Mąka
2 szklanki
Masło
70 gramów
Proszek do pieczenia
2 łyżeczki
Truskawki
500 gramów
Cukier waniliowy
1 sztuka
Galaretka truskawkowa
1 sztuka
łatwe
45 min.
8 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Domowy dżem truskawkowy: truskawki pociąć na drobniejsze kawałki i wsypać do garnka (jeśli pochodzą ze słoika można wykorzystać syrop, który po nich został), gdy truskawki się nieco podgotują dosypywać stopniowo proszek galaretkowy cały czas mieszając. Truskawki zostawić na gazie aż utworzy się na nich pianka, po zagotowaniu zdjąć z ognia i zamieszać aż pianka zniknie, odstawić do wystygnięcia:)
Krok 2
Gofry: masło stopić w rondelku, pozostawić do wystygnięcia, jajka zmiksować z cukrem. Potem wsypać mąkę, dolać wodę, dodać proszek do pieczenia, masło i cukier waniliowy (wedle uznania). Całość starannie wymieszać i zostawić na około 30 min, piec na nagrzanej gofrownicy.
Domowe Gofry z Truskawkowym Dżemikiem
Chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku gofry z domowym dżemem truskawkowym to propozycja, która zachwyci każdego miłośnika słodkich śniadań. Ten klasyczny duet łączy w sobie prostotę przygotowania z niepowtarzalnym smakiem domowych wypieków.
Dla kogo?
Idealne rozwiązanie dla rodzin z dziećmi, które uwielbiają słodkie śniadania. Gofry z dżemikiem truskawkowym to również doskonała propozycja dla zabieganych osób, które cenią sobie proste i szybkie przepisy. Ciasto można przygotować wieczorem, a rano cieszyć się pysznymi goframi w zaledwie kilka minut.
Na jaką okazję?
Sprawdzą się zarówno jako weekendowe śniadanie, jak i słodki podwieczorek. To również świetny pomysł na nieformalny deser podczas spotkań z przyjaciółmi czy rodzinnego brunchu. Gofry z domowym dżemem truskawkowym mogą być także uroczym prezentem kulinarnym dla bliskiej osoby.
Czy wiesz, że?
Domowy dżem truskawkowy bez dodatku konserwantów to nie tylko pyszny dodatek do gofrów, ale także zdrowsza alternatywa dla sklepowych produktów. Truskawki są bogate w witaminę C i przeciwutleniacze, które wspierają odporność organizmu. Przygotowanie własnego dżemu pozwala kontrolować ilość dodawanego cukru.
Dla urozmaicenia
Ciasto na gofry można wzbogacić o startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, która nada wypiekom orzeźwiającego aromatu. Zamiast truskawek możesz wykorzystać również inne owoce sezonowe – maliny, jagody czy brzoskwinie. Gotowe gofry świetnie komponują się także z bitą śmietaną, lodami lub posiekanymi orzechami.