Składniki:
Sól
1 szczypta
Oliwa
4 łyżki
Pieprz czarny
1 szczypta
Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr
1 sztuka
Garść rukoli
1 sztuka
Pomidorki truskawkowe
10 sztuk
łatwe
15 min.
1 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomidorki dzielimy na połówki. Rozkładamy na natłuszczonej blasze i umieszczamy w rozgrzanym (200 stopni) piekarniku na 15 minut.
Krok 2
Sporządzamy sos sałatkowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 3
Przenosimy rukolę na talerz, rozkładamy na niej upieczone i ostudzone pomidorki, oprószamy szczyptą soli i pieprzu i polewamy sosem sałatkowym.
Krok 4
Serwujemy na przykład z grillowanym filetem z kurczaka.
Prosta sałatka z pieczonymi pomidorkami – smak lata na talerzu
Soczyste pomidorki, delikatnie upieczone w piekarniku, w połączeniu z pikantną rukolą tworzą idealny duet smaków. Ta prosta sałatka to doskonały sposób na szybki, lekki posiłek, który zachwyci swoim smakiem i wyglądem.
Dla kogo?
Sałatka z pieczonymi pomidorkami to propozycja dla wszystkich miłośników lekkich, zdrowych posiłków. Szczególnie spodoba się osobom ceniącym proste, ale wyraziste smaki oraz tym, którzy szukają szybkiego pomysłu na dodatek do obiadu. Doskonała dla zabieganych, którzy nie chcą rezygnować z pełnowartościowych posiłków.
Na jaką okazję?
Sprawdzi się jako lekka kolacja w ciepły wieczór, dodatek do grillowanego filetu z kurczaka lub samodzielna przekąska podczas spotkania z przyjaciółmi. To także świetna propozycja na rodzinny obiad w ogrodzie czy piknik na świeżym powietrzu.
Czy wiesz, że…
Pieczenie pomidorków intensyfikuje ich smak, wydobywając naturalną słodycz i aromat. Dodatkowo, podczas obróbki termicznej zwiększa się biodostępność likopenu – silnego przeciwutleniacza, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie.
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić sałatkę o kostki sera feta lub mozzarelli, dodać garść orzechów włoskich lub pinii dla chrupkości. Świetnie sprawdzą się także czarne oliwki, kapary lub świeże zioła – bazylia czy oregano. Dla bardziej sycącej wersji dodaj ugotowaną komosę ryżową lub kuskus.