Składniki:

Schab

6 plastrów

Ziemniaki

1 kilogram

Koperek suszony

1 szczypta

Sól

1 szczypta

Pieprz

1 szczypta

Ogórek konserwowy

easy

łatwe

30 min.

3 os.

Prawie grillowany schab z ziemniakami

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w posolonej wodzie. Po ugotowaniu dodajemy koperek.

Krok 2

Mięso opłukujemy, delikatnie rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem, po czym kładziemy na patelni grillowej. Smażymy po obu stronach. Serwujemy z ziemniakami oraz ogórkiem konserwowym lub kiszonym.

Prawie grillowany schab z ziemniakami

Klasyczne połączenie soczystego schabu z ziemniakami zyskuje nowy wymiar dzięki patelni grillowej. To danie, które łączy prostotę przygotowania z wyrazistym smakiem mięsa z charakterystycznymi paskami grillowymi. Delikatnie rozbity schab, przyprawiony jedynie solą i pieprzem, zachowuje swoją naturalną soczystość, a ziemniaki posypane świeżym koperkiem stanowią idealne dopełnienie.

Dla kogo?

Danie idealne dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej, którzy cenią sobie proste, ale sycące posiłki. Sprawdzi się zarówno dla zapracowanych rodziców szukających szybkiego obiadu dla rodziny, jak i dla singli, którzy chcą przygotować pełnowartościowy posiłek bez zbędnych komplikacji.

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Na jaką okazję?

Prawie grillowany schab to doskonały wybór na codzienny obiad, ale również na nieformalne spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinny posiłek w weekend. Gdy pogoda nie pozwala na prawdziwe grillowanie, ta wersja przygotowana na patelni grillowej zaspokoi tęsknotę za letnimi smakami.

Czy wiesz, że?

Schab to jedno z najchudszych mięs wieprzowych, bogate w białko i witaminy z grupy B. Przygotowany na patelni grillowej zachowuje więcej wartości odżywczych niż tradycyjnie smażony, a charakterystyczne paski nie tylko wyglądają apetycznie, ale także nadają mięsu wyjątkowy aromat.

Dla urozmaicenia

Klasyczny dodatek w postaci ogórka kiszonego lub konserwowego można zamienić na lekką surówkę z kapusty pekińskiej lub mix sałat z vinaigretem. Ziemniaki można również upiec w piekarniku z rozmarynem zamiast gotować, co nada im bardziej wyrazisty smak.

Zostaw komentarz