Składniki:

Udziec z kurczaka, filet bez skóry i kości

5 sztuk

Cebula biała, nieduża

2 sztuki

Musztarda z papryką wędzoną

3 łyżeczki

Masło klarowane

3 łyżeczki

Sos sojowy jasny

2 łyżki

Przyprawa ognista

4 szczypty

Śmietanka kremówka

4 łyżki

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

2 sztuki

Rosół drobiowo-wołowy Knorr

1 sztuka

Zasmażka błyskawiczna jasna Knorr

1.5 łyżki

easy

łatwe

60 min.

3 os.

Potrawka z udźca kurczaka w sosie paprykowo-musztardowym

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety kurczaka przepłucz, wysusz i potnij w paski. Na patelni podgrzej masło, przyrumień mięso ze wszystkich stron.

Krok 2

Cebule obierz, pokrój w cienkie półplasterki, dodaj do podsmażonego mięsa i smaż jeszcze parę chwil aż cebula się zeszkli. Wlej sos sojowy, przyprawę ognistą, musztardę, rosół drobiowo-wołowy Knorr, dolej ok. 1/3 szkl. wody i duś na niskim ogniu aż mięso stanie się miękkie.

Krok 3

Przypraw sos kosteczkami czosnkowymi i wsyp zasmażkę - zamieszaj starannie - dolej śmietankę i duś jeszcze moment aż sos zgęstnieje. Serwuj z młodymi ziemniakami i surówką.

Potrawka z udźca kurczaka w sosie paprykowo-musztardowym

Aromatyczna potrawka z kurczaka w kremowym sosie paprykowo-musztardowym to doskonały pomysł na sycący obiad dla całej rodziny. Soczyste kawałki mięsa otulone aksamitnym sosem z nutą pikantnej papryki i wyrazistej musztardy tworzą harmonijne połączenie smaków, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Dla kogo?

Premium mrożonki i produkty do kuchni z dostawą w 24h na terenie całej Polski!

Ta potrawka to idealne danie dla zabieganych osób, które cenią sobie proste, ale pełne smaku posiłki. Delikatne mięso z udźca kurczaka sprawia, że danie przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Kremowa konsystencja sosu doskonale komponuje się z młodymi ziemniakami, tworząc klasyczne, domowe połączenie, które zawsze się sprawdza.

Na jaką okazję?

Potrawka sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na nieformalną kolację z przyjaciółmi. Możesz przygotować ją z wyprzedzeniem – smak sosu tylko zyska na intensywności. To także świetna propozycja na rodzinny niedzielny obiad, gdy chcesz podać coś tradycyjnego, ale z ciekawym twistem smakowym.

Czy wiesz o tym?

Sekret wyjątkowego smaku tej potrawki tkwi w połączeniu musztardy z sosem sojowym, które nadaje głębi smakowej całemu daniu. Rosół drobiowo-wołowy Knorr wzbogaca sos o intensywny, mięsny aromat, a dodatek śmietanki na końcu gotowania zapewnia aksamitną konsystencję.

Dla urozmaicenia

Możesz wzbogacić potrawkę o kolorowe warzywa – paprykę, cukinię czy groszek, które dodadzą nie tylko walorów smakowych, ale także wizualnych. Zamiast młodych ziemniaków spróbuj podać ją z kaszą pęczak lub makaronem tagliatelle. Surówka z kiszonej kapusty będzie doskonałym, orzeźwiającym dodatkiem, który przełamie kremową konsystencję sosu.

Zostaw komentarz