Składniki:
Drobny makaron typu drobne kolanka
150 gramów
Fix Knorr Mac'n Cheese
1 opakowanie
Mleko
200 mililitrów
Masło
50 gramów
Pomidory pokrojone w kostkę
300 gramów
Czerwona cebula pokrojona w kostkę
100 gramów
Płatki chili
1 łyżeczka
Zioła prowansalskie
0.5 łyżeczki
Starty cheddar
100 gramów
Oliwa z oliwek
3 łyżki
Natka pietruszki (posiekana)
1 pęczek
łatwe
20 min.
4 os.
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, powinien być al dente.
Krok 2
W tym samym czasie na patelni na rozgrzanym oleju zrumień cebule i pomidory – smaż dopóki mieszanka stanie się sucha, pod koniec wsyp płatki chili oraz zioła.
Krok 3
Odcedzony gorący makaron wymieszaj z masłem, zalej mlekiem połączonym z fixem Knorr Mac'n Cheese. Wszystko zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Kiedy sos zgęstnieje, dodaj pomidory z patelni i ser.
Krok 4
Wszystko razem starannie wymieszaj. Makaron ułóż na talerze i posyp na wierzchu posiekaną natką pietruszki.
Pomidorowe Mac’n Cheese z Chili – Kremowa Uczta dla Podniebienia
Klasyczny amerykański comfort food spotyka się z włoskimi akcentami w tym wyjątkowym daniu! Nasze pomidorowe Mac’n Cheese z chili to kremowa, aromatyczna propozycja, która łączy w sobie aksamitny sos serowy z intensywnym smakiem pomidorów i delikatną pikantną nutą chili.
Dla kogo?
Idealne danie dla miłośników makaronu poszukujących nowych doznań smakowych. Sprawdzi się zarówno jako propozycja dla dzieci (z mniejszą ilością chili), jak i dla dorosłych ceniących wyraziste smaki. To także świetna opcja dla zabieganych osób – przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut!
Na jaką okazję?
Doskonałe na szybki obiad w środku tygodnia, gdy brakuje czasu na skomplikowane potrawy. Sprawdzi się również jako niebanalna propozycja na nieformalne spotkanie z przyjaciółmi czy wieczór filmowy. Podane w eleganckich kokilkach może być ciekawym elementem większego przyjęcia.
Czy wiesz, że?
Mac’n Cheese ma swoje korzenie w XVIII-wiecznej Ameryce, a jego popularność zawdzięczamy Thomasowi Jeffersonowi, który zachwycił się podobnym daniem podczas pobytu we Francji. Nasza wersja z pomidorami i chili to nowoczesne spojrzenie na ten klasyk, które dodaje mu śródziemnomorskiego charakteru.
Dla urozmaicenia
Możesz wzbogacić danie o podsmażony boczek lub kurczaka, aby dodać mu więcej charakteru. Dla wegetarian świetnie sprawdzą się dodatki w postaci prażonych orzechów lub pieczonych warzyw. Eksperymentuj z różnymi rodzajami serów – gruyère, cheddar czy gorgonzola nadadzą potrawie zupełnie nowy wymiar smakowy!